Historisk arkiv

Enighet om nytt Regionsykehus i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 75
23.12.96

Enighet om nytt Regionsykehus i Trondheim

Sosial- og helsedepartementet og Sør-Trøndelag fylkeskommune er blitt enige om rammene for og finansieringen av et nytt Regionsykehus for Midt-Norge. Det nye Regionsykehuset i Trondheim (RIT 2000) får en total prislapp på 4,25 mrd. kroner og blir på størrelse med det nye Rikshospitalet. RIT 2000 vil ha byggestart i 1998/99 og skal stå ferdig i år 2010.

-Regjeringen forsterker med dette sin satsing på helsesektoren, sier helseminister Gudmund Hernes. Det nye RIT vil virkelig sette "pasienten i sentrum" i sitt nye tidsmessige sykehus. For at pasienten skal oppleve tilgjengelighet, høyere kvalitet og bedre service, samtidig som ressursene utnyttes bedre, er det også behov for store organisatoriske endringer, sier Hernes.

RIT 2000 blir en spennende nydannelse idet sykehuset skal utvikles til et "pasient-fokusert sykehus", noe som også har vakt stor internasjonal interesse. Et pasientfokusert sykehus vil innebære en vesentlig effektivisering med lavere kostnad pr. pasient samtidig som pasienten vil oppleve høyere kvalitet og bedre service.

Statens betydelige innsats i prosjektet reflekterer derfor Sosial- og helsedepartementets vilje til å utvikle og utprøve nye sykehusmodeller slik vi får et mer helhetlig og effektivt helsevesen. Denne nye sykehusmodellen vil bety et tettere samarbeid med primærhelse-tjenesten og øvrige sykehus i Midt-Norge.

Satsingen på RIT 2000 og Trondheimsmiljøet er en anerkjennelse av det betydelige nyskapingsarbeidet som til nå er nedlagt i prosjektet, og er et klart signal om at staten nå satser på Trondheim som forsknings- og utviklingsmiljø innen sykehussektoren.

Antallet polikliniske konsultasjoner vil øke fra 195.984 til 225.00 og antallet innlagte pasienter og dagpasienter fra 56.082 til 65.700 (alle tall 94/2010). Dette vil ha en positiv innvirkning på ventelistene.

Sykehuset vil disponere over 118.000 kvm. og i tillegg et pasienthotell. For universitets- og høgskoleformål vil det i tillegg bygges 45.000 kvm. Fullt utbygget vil universitetssykehuset ta opp ca 120 medisinerstudenter pr. år. Utbyggingen vil medføre at 80% av dagens bygningmasse rives, noe som skal skje samtidig med at sykehuset er i full drift.

I avtalen mellom Sosial- og helsedepartementet og Sør-Trøndelag fylkeskommune framgår det at den totale kostnaden på 4,25 mrd. kr. fordeler seg med 3,15 mrd. på sykehusdelen og 1,1 mrd. til universitets- og høgskoledelen. Staten vil gjennom direkte og indirekte finansiering bidra med ca. 2/3 av kostnadene. I tillegg dekker staten 50 % av de totale utviklingskostnadene på 95 mill. kr.

Sør-Trøndelag fylkeskommune skal stå som byggherre, med staten sterkt representert i prosjektstyret.

Kontaktperson: Prosjektdirektør Inge Fottland, tlf 73999000, priv. 73921097

Lagt inn 23 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen