Historisk arkiv

Helseminiter Gudmund Hernes presenterer mer helse for hver bit - IT-handlingsplan 1997 - 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 72
03.12.96

Helseminiter Gudmund Hernes presenterer mer helse for hver bit - IT-handlingsplan 1997 - 2000

-Helsesektoren har etterhvert bygget opp et enormt informasjonsapparat for å overvåke og varsle, telle og måle, rapportere og informere. Men, informasjons-flommen kan bli så voldsom at den ikke mestres, journaler kommer på avveie, røntgenbilder blir borte, hver avdeling har sitt system for datainnsamling, ting må gjøres på ny og på ny, sa helseministeren da han presenterte IT-handlingsplanen i Trondheim i dag.

-Målet for handlingsplanen er å gjøre noe med disse utfordringene - med detsterkestefokus på pasienten. Det skal gis bedre informasjon til pasientene - for alle oss - som bruker helsevesenet, men som ønsker å gjøre langt bedre bruk av det. Målet er rett og slett en omfattende reform under et samlet sikte som vil gripe inn i alle våre helsetjenester, der en bokstavlig talt kan legge på plass bIT for bIT, sa Hernes.

Helseministeren viste frem konkrete eksempler på hvordan bruk av IT kan bidra til mer tilgjengelige helsetjenester med økt sikkerhet og bedre personvern. Han demonstrerte bl.a. hvordan telemedisin kan tas i bruk ved en ultralydundersøkelse med veiledning fra en ekspert på Regionsykehuset i Tromsø. Bruk av telemedisin åpner muligheter for "lokale" helsetjenester til å få bedre veiledning og støtte til utredning og diagnostikk. Han ga i tillegg eksempler på hvor viktig det kan være å ha en elektronisk pasientjournal som er tilgjengelig til enhver tid og hvordan elektronisk overføring av resept kan bidra til økt sikkerhet.

Helseministeren understreket behov for en sterkere satsing på IT både når det gjelder helsesektorens IT-infrastruktur, felles informasjons- og datagrunnlag og tverrgående tiltaksområder som standardisert informasjonsutveksling, informasjonsressursforvaltning og informasjonssikkerhet. Det er viktig staten tar en mer aktiv rolle i forhold til målrettingen og samordningen av IT-utviklingen i helsesektoren.

I helsesektoren behandles store mengder informasjon. Det at det er anslagsvis 12 -16 millioner konsultasjoner i primærhelsetjenesten, 3 millioner polikliniske konsultasjoner i sykehusene og mer enn 640.000 sykehusinnleggelser årlig, sier noe om informasjonsvolumet. Hver konsultasjon er opphav til registrering, lagring, behandling og formidling av informasjon i et betydelig omfang.

Samhandling i alle deler av helsesektoren, med pasientene i fokus, er et viktig helsepolitisk mål. Dette krever betydelig koordinering, samordning, styring og resultatvurdering, samtidig som det krever kommunikasjonskanaler mellom alle de ulike ledd i helsesektoren. Spesielt krever det at relevant informasjon må gå foran pasienten gjennom behandlingskjeden og at nødvendig informasjon kommuniseres til forrige ledd for å kvalitetssikre prosessen.

IT er ikke noe mål i seg selv, det er et redskap for den daglige virksomheten i helsesektoren og for å nå helsepolitiske mål. Handlingsplanen tar utgangspunkt i følgende mål for bruk av IT i helsesektoren:

  • Mer tid til pasienten
  • Bedre koordinering og samhandling
  • Ivareta fullgod informasjonssikkerhet
  • Fremme god informasjon til pasienten
  • Øke helsepersonellets kompetanse

I Handlingsplanen er det lagt opp til at det på nasjonal basis bygges opp en felles IT-infrastruktur for helsesektoren – et norsk helsenettverk. Helsenettverket skal understøtte de mest sentrale behov for informasjonsutveksling, deling av informasjonsressurser og kommunikasjonstjenester sektoren har i dag og framover, herunder elektronisk dokument utveksling (EDI), e-post og telemedisin.

Kontaktperson
Rådgiver Alfred Ehrenclou, tlf 22248652.

Lagt inn 3 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen