Historisk arkiv

"Lønning II"-utvalget advarer mot for sterk konsentrasjon om ventelistene.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 74
20.12.96

"Lønning II"-utvalget advarer mot for sterk konsentrasjon om ventelistene.

- Den tiltagende konsentrasjon om ventelister og ventetid rommer en fare for at ressurser styres mot det som kan kvantifiseres. Eksempler på områder som er blitt utilsiktede tapere i dette systemet, er psykiatrien, medisinsk rehabilitering, pleie og omsorg. Dette er en av konklusjonene som Helseminister Gudmund Hernes fikk presentert i dag fra det offentlig oppnevnte helseprioriteringsutvalget. Utvalgets leder, professor Inge Lønning la vekt på at prioriteringsutvalget omfatter prioriteringer i hele helsetjenesten.

Utvalget tok utgangspunkt i den grunnleggende bestemmelse i norsk helselovgivning om at all medisinsk behandling skal utføres forsvarlig. Det innebærer at ventelisteforskriftenes tidsgrenser er yttergrenser, som det i mange tilfeller vil være uforsvarlig å basere seg på.

Videre mener utvalget at ordet "garanti" er, i forhold til 3 og 6 måneders ventetid, lite klargjørende, all den tid det er usikkert hva garantien medfører. En ny garanti forsterker behovet for å avklare innholdet i garantibegrepet. Dersom rett til behandling kun gjelder hvis kapasitets- og budsjettmessige forhold tillater det, mener utvalget at ordet "garanti" skiftes ut med et mer dekkende begrep. Utvalget slår fast at dersom det skal innføres en 3 måneders garanti, er det behov for en mer enhetlig praktisering av bruken av prioriterte ventelister, og foreslår en ny definisjon av hvilke tilstander og behandlingsformer som bør omfattes av garantien. Utvalget foreslår en prosedyre for revisjon av gjeldende veileder, og vil gi representanter for hvert fagområde oppdrag om å revidere kriteriene ut fra medisinsk kunnskap, dokumnetasjon og skjønn. Deretter bør forslagene gjøres til gjenstand for en bred høringsprosess som også inkluderer pasientene og deres organisasjoner, slik at alle berørte parter aksepterer veilederen.

Utvalget antar at innføring av en ny garanti vil medføre betydelig økt administrativt arbeid, og anbefaler at sykehusenes administrasjon rustes opp. Utvalget fremhever at det administrative merarbeidet ikke må skje på bekostning av ressurser som brukes på pasientene.

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen