Historisk arkiv

Tekniske hjelpemidler til funksjonshemmede elever og lærlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 71
02.12.96

Tekniske hjelpemidler til funksjonshemmede elever og lærlinger

Tilrettelegging av funksjonshemmede elevers og lærlingers opplæringssituasjon er ofte en forutsetning for deres muligheter for deltakelse i opplæringen. Frem til nå har kommuner og fylkeskommuner hatt finansieringsansvaret for tekniske hjelpemidler i skolen. Staten har hatt ansvar for tekniske hjelpemidler til lærlinger. Regjeringen foreslår at dette ansvaret blir overført til folketrygden fra og med 1.1.1997. Endringsforslaget er i fellesskap utarbeidet av Sosial- og helsedepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Den tidligere oppsplittingen av finansieringsansvaret for hjelpemidler på ulike forvaltningsnivåer har skapt uheldige gråsoner, lite rasjonell utnyttelse av de samlede ressurser til hjelpemidler og ulik behandling av funksjonshemmede elever. Den forestående endring vil bidra til at funksjonshemmede elever og lærlinger får en rettighet til hjelpemidler og således et mer likeverdig tilbud uavhengig av grad av funksjonshemming og bosted.

Ansvarsoverføringen vil gi landets hjelpemiddelsentraler det overordnede formidlings- og forvaltningsansvar for hjelpemidler. Skolens personell vil fremdeles ha ansvar for å oppdage behov, foreta utredning, opplæring og oppfølging. Hjelpemiddelsentralene skal imidlertid fungere som et ressurs- og kompetansesenter for skolene i slike saker, hvilket vil innebære ulike kompetansehevende tiltak, råd og veiledning samt bistand i kompliserte enkeltsaker.

Kontakktperson Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet:

Avdelingsdirektør Tove Brekke, telefon 22 24 75 12

Kontaktperson Sosial- og helsedepartementet:

Rådgiver Grete Hjermstad, telefon 22 24 86 04

Lagt inn 2 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen