Historisk arkiv

400 millioner til sykehusene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 52
18.08.97

400 millioner til sykehusene

-Den økonomiske situasjonen ved sykehusene skal bedres, sier helseminister Gudmund Hernes. Regjeringen vil foreslå for Stortinget at det tilleggsbevilges 300 millioner kroner til styrkning av de fylkeskommunale sykehusene. Departementet vil i tillegg fordele 100 millioner til medisinsk utstyr, til sammen 400 millioner kroner.

Situasjonen er vanskelig ved flere sykehus. En rapport fra Kommunenes Sentralforbund lagt frem 13. august tyder på at lønnsoppgjøret koster mer enn det som var forutsatt. En foreløpig rapport fra Norsk Institutt for sykehusforskning(SAMDATA), viser dessuten en nedgang i den planlagte (elektive) pasientbehandlingen og en nedgang i produktiviteten ved norske sykehus. Helseministeren ble i møte med regionsykehusdirektørene mandag 11. august orientert om at den økonomiske situasjonen ved disse sykehusene er forverret.

-Hovedårsaken til den vanskelige økonomien i sykehusene er at lønnsoppgjøret har hatt større økonomiske konsekvenser enn forutsatt, noe som kan føre til redusert drift og lengre ventetid ved sykehusene. Hensikten med bevilgningen er å unngå disse negative konsekvensene og sikre full utnyttelse av behandlingskapasitet gjennom innsatsstyrt finansiering. Jeg er tilfreds med at bedre legelønninger nå gjør at flere leger rekrutteres til og forblir ved de offentlige sykehusene, sier helseministeren.

Regjeringen vil foreslå inndekning for en tilleggsbevilgning på 300 millioner kroner.
100 mill. kroner er bevilget av Stortinget i Revidert Nasjonalbudsjett, og skal primært brukes til medisinsk utstyr.

Ved fordeling av midlene vil det bli tatt hensyn til den økonomiske situasjonen i fylkeskommunene. Fordelingen vil bli gjort kjent om kort tid.

Sosial- og helsedepartementet vil ta initiativ til å utvikle en ny organisering av forhandlingene for lønns- og inntektsforhandlingene i helsesektoren. Organiseringen skal gi bedre styring med kostnadsutviklingen, og skal bygges på følgende forutsetninger: bedre lønns- og personalstatistikk, tettere samarbeid mellom de sentrale forhandlingspartene (Stat, KS, Oslo kommune) og bedre sammenheng mellom sentrale og lokale forhandlinger.

Kontaktpersoner: Politisk ledelse

Lagt inn 19 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen