Historisk arkiv

Er det behov for å styrke folkehelsearbeidet i kommunene?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 55
26.08.97

Folkehelseutredning:

Er det behov for å styrke folkehelsearbeidet i kommunene?

Sosial- og helsedepartementet oppnevner et utvalg som skal utrede styrking av folkehelsearbeidet i kommunene, herunder samfunnsmedisin og miljørettet helsevern. Utvalget kommer som en oppfølging av St.meld. nr. 23 (1996-97)(Fastlege-meldingen). Det skal vurdere folkehelsearbeidet i kommunene i sin helhet.

Folkehelsearbeid i vid forstand innebærer bedring av folkehelsen gjennom forebyggende arbeid på mange samfunnssektorer, ikke bare forebyggende og helsefremmende arbeid i helsesektoren. Ved Stortingets behandling av St.meld. nr. 37 (1992-93), Forebyggingsmeldingen, ble det pekt ut fire hovedinnsatsområder for det helsefremmende og forebyggende arbeidet: belastningslidelser, ulykker og skader, psykososiale problemer og astma og allergi. Erfaring tilsier at disse forebyggingsområdene må forankres i kommunal sektor. Sentrale myndigheter må på sin side bidra til at kommunene settes i stand til å prioritere folkehelsearbeidet høyere. En viktig del av dette arbeidet er samfunnsmedisin.

Departementet ønsker å se Forebyggingsmeldingen og Fastlegemeldingen i sammenheng, og har nedsatt et utvalg som skal ta for seg folkehelsearbeidet i sin helhet. Dette innebærer også å se på rollen til yrkesgrupper uten for helsesektoren. Utvalget skal legge frem forslag til en definisjon av folkehelsearbeidet i kommunene, herunder plassen til det samfunnsmedisinske arbeidet og miljørettet helsevern. Utvalget skal gi en analyse av status for folkehelsearbeidet, og legge frem forslag til organisering og bruk av administrative, juridiske og økonomiske virkemidler for å styrke dette. Virksomheten ved helsestasjonene skal også vurderes av utvalget. Dette skjer blant annet som en oppfølging av Stortingets vedtak fra i vår om en utredning av psykososiale forhold knyttet til svangerskaps- og fødselsomsorgen.

Som innspill til Folkehelseutredningen har Sosial- og helsedepartementet motatt den såkalte Bodø-erklæringen, som er utformet av Folkehelsa og Næringsmiddeltilsynet i Salten. Forslagene i Bodø-erklæringen innebærer en samordning av det kommunale næringsmiddeltilsynet og kommunenes arbeid med miljørettet helsevern. Erklæringen vil bli vurdert i forbindelse med utvalgets arbeid.

Departementet legger stor vekt på at det skal være representanter fra kommunesektoren og brukersiden med i utvalget. En bredt sammensatt referansegruppe skal bistå utvalget aktivt i utredningsarbeidet.

Utvalgets sammensetning: Ordfører Arnfinn Ellingsen (leder), Røst kommune, seksjonsleder Anne Marie Borgersen, Kommunenes Sentralforbund, ass. generalsekretær Liv Arum, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, byråsjef Greta Billing, Kommunal- og arbeidsdepartementet og avdelingsdirektør Hans Ånstad, Sosial- og helsedepartementet. Utvalget vil avgi sin første delutredning innen 1.1.1998, og sin sluttutredning senest 1.6.1998.

Kontaktpersoner:
Ordfører Arnfinn Ellingsen tlf: 76 09 62 21/ 76 09 61 90
Avdelingsdirektør Hans Ånstad tlf: 22 24 87 02

Lagt inn 26 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen