Historisk arkiv

Forbud mot kjønnstesting av idrettskvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 6
31.1.97

Forbud mot kjønnstesting av idrettskvinner

- Det er viktig at det ikke oppstår tvil om hvorvidt kjønnestesting av idrettskvinner omfattes av lov om medisinsk bruk av bioteknologi, sier helseminister Gudmund Hernes. Regjeringen har derfor i statsråd i dag fremmet forslag til forbud mot genetisk testing av kjønnstilhørighet for annet enn medisinske formål. Forslaget innebærer både forbud mot kjønnstesting av idrettskvinner, og at det er forbudt å spørre om slike undersøkelser har vært utført. Det vil derfor ikke være anledning til å spørre utenlandske utøvere om "kjønnssertifikat" ved idrettsarrangementer i Norge.

Bruk av genetiske tester for å bestemme kjønnstilhørighet av friske personer er ikke drøftet i lovens forarbeider. Spørsmålet om hvorvidt testing av kjønnstilhørighet av kvinnelige idrettsutøvere omfattes av loven, har vært gjenstand for drøfting. På bakgrunn av den tvil som er oppstått om lovens anvendelse på dette området, finner regjeringen det nødvendig å fremme forslag om et klart formulert forbud mot genetisk testing kjønnstilhørighet for annet enn medisinske formål. Forslaget er også i tråd med lovens formålsparagraf.

Internasjonal testing av kjønnstilhørighet av kvinnelige idrettsutøvere har vært gjennomført siden tidlig på 1960-tallet. Testene ble igangsatt fordi man den gang, særlig innen friidrett, hadde mistanke om at enkelte utøvere som deltok i kvinneklassen enten var menn som utga seg som kvinner eller var personer hvis kjønnsidentitet det hersket åpenbar tvil om. I de senere år har det imidlertid fremkommet økende kritikk av testene, både fordi de ikke er 100 prosent sikre, og fordi det oppleves som nedverdigende for kvinnelige utøvere å bevise at de er kvinner. Det finnes en rekke sjeldne medfødte feil i arvestoffet hos kvinner som alltid har oppfattet seg som kvinner og som andre oppfatter som kvinner.

De har ikke menstruasjon og får ikke barn. Slike kvinner vil bli oppfattet som "menn" ved testing av kvinnelige idrettsutøvere. De har ingen spesielle konkurransefortrinn i idrettssammenheng. Flertallet av utøvere er ikke mentalt forberedt på hva testen eventuelt kan avsløre, og er heller ikke godt nok orientert om de vidtrekkende konsekvenser det kan få for livet deres dersom de ikke passerer testen.

Den internasjonale olympiske komite krever at alle kvinner som deltar i OL må gjennom kjønnstest i arrangørens regi, mens flere store internasjonale særforbund som det internasjonale friidrettsforbundet og det internasjonale håndballforbundet har avskaffet dem. Kravet om kjønnskontroll opprettholdes i dag også av det internasjonale skiforbundet, basketballforbundet, volleyballforbundet, judoforbundet og vektløfterforbundet..

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Kari Sønderland telefon 22 24 86 75

Rådgiver Grete Gjertsen telefon 22 24 87 76

Lagt inn 31 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen