Historisk arkiv

Forbud mot kloning av mennesker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 38
30. 5.97

Forbud mot kloning av mennesker

Regjeringen har i statsråd i dag lagt fram forslag til endring i lov om medisinsk bruk av bioteknologi med forbud mot bruk av teknikker for å framstille arvemessig like individer. Forslaget omfatter både medisinsk forskning og mulig anvendelse. Det er bare tillatt å klone celler som ikke kan utvikle seg til et selvstendig individ.

Stortinget vedtok 7 mars 1997 å be regjeringen fremme forslag til endring av genteknologiloven som innebærer at forsøk med kloning av dyr og høyerestående organismer blir forbudt. I biologisk forstand er mennesket det mest høytstående pattedyr, og et eventuelt forbud omfatter også mennesker. Lovforslaget er en oppfølgning av Stortingets vedtak når det gjelder forbud mot forsøk med kloning av mennesker. Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet vil utrede forslag til lovendring når det gjelder dyr og andre høyerestående organismer enn mennesker.

Helseminister Gudmund Hernes sier i en kommentar at ingen i dag vet hvorvidt det er mulig å klone mennesker med samme teknikk som ble brukt for å skape lammet Dolly i Skottland.

- Ingen kan derfor overse mulige konsekvenser dersom det blir teknisk mulig å fremstille arvemessige like individer som er genetisk lik nålevende eller avdøde personer. Det er likevel klart at en slik teknikk vil gi en helt ny og ukjent forbindelseslinje mellom foreldre, barn og familieliv. Ut fra dagens kunnskap vil dessuten risikoen for misdannelser og tidlig død være så stor at den ikke balanserer eventuelle medisinske gevinster. Etter mitt syn er det derfor særdeles viktig at lovgivningen ligger i forkant av forskningen og trekker klare grenser for denne. Departementet har derfor lagt vekt på å følge opp Stortingets vedtak så raskt som mulig.

Flerlinger som ved vanlige svangerskap, er resultat av naturlig kloning og skyldes tilfeldigheter ved unnfangelsesprosessen. Dette er etter helseministerens syn ikke ensbetydende med at mennesker bør kopiere naturen ved å foreta kloning ved deling av befruktede egg.

- Kloning innebærer at noen gis anledning til å velge den genetiske sammensetningen på nye individer som skal skapes, og er derfor i strid med grunnleggende etiske prinsipper om likeverd og selvstendig verdi for alle mennesker. I samsvar med grunnholdningen i formålsparagrafen til lov om medisinsk bruk av bioteknologi om å sikre at disse teknikker utnyttes til menneskets beste i samsvar med prinsipper om respekt for menneskeverd, menneskelige rettigheter og personlig integritet, finner jeg at framstilling av arvemessig like individer med vår nåværende viten vil flytte en grense som ikke bør overskrides, sier helseministeren.

Kontaktperson

Rådgiver Grete Gjertsen, Sykehusavdelingen, tlf 22 24 87 76

Lovforslaget er fremmet i Ot prp nr 81 (1996-97) Om lov om endring i lov om medisinsk bruk av bioteknologi (forbud mot framstilling av arvemessig like individer)

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen