Historisk arkiv

Foreldre får utvidet rett til omsorgspenger når barn ligger på sykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 1
17.01.97

Foreldre får utvidet rett til omsorgspenger når barn ligger på sykehus

Regjeringen foreslår at foreldre skal få utvidet rett til omsorgspenger når barn er innlagt på sykehus. Også foreldre med barn som har barn med mindre alvorlige sykdommer vil få rett til omsorgspenger så lenge barnet ligger på sykehus.

Foreldre som er arbeidstakere har vanligvis rett til omsorgspenger (sykepenger) i inntil 20 dager ved barns sykdom, eller inntil 40 dager hvis barnet har kronisk sykdom eller funksjonshemming. Når barn er innlagt på sykehus på grunn av svært alvorlig eller livstruende sykdom har alle yrkesaktive foreldre rett til pleiepenger i inntil 3 år.

De fleste barn har korte sykehusopphold, der foreldrene kan benytte seg av de vanlige rettigheter ved barns sykdom. Når barn er innlagt på sykehus på grunn av mindre alvorlig sykdom i lengre tid, strekker imidlertid dagens regler ikke til. Regjeringen foreslår derfor at foreldre skal få rett til omsorgspenger fra 8. dag når barn er innlagt på sykehus på grunn av mindre alvorlig sykdom, dersom foreldrene oppholder seg på sykehuset sammen med barnet. Det foreslås ingen begrensning oppad i antall stønadsdager. Man forutsetter at de fleste foreldre vil få omsorgspenger etter gjeldende regler de første 7 dagene av sykehusoppholdet. Begge foreldrene får ikke rett til omsorgspenger samtidig. Aldersgrensen foreslås satt til 12 år. For kronisk syke og funksjonshemmede barn blir aldersgrensen 16 år. Ordningen finansieres i sin helhet av folketrygden. Arbeidsgivere vil derfor ikke få større økonomiske forpliktelser som følge av forslaget, som vil omfatte både arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende m fl.

Regjeringen foreslår videre at selvstendig næringsdrivende skal få rett til pleie- og opplæringspenger (sykepenger) uten 14 dagers ventetid ved barns sykehusopphold på grunn av svært alvorlig eller livstruende sykdom. Forslaget begrunnes med at man i større grad ønsker å likebehandle selvstendig næringsdrivende med arbeidstakere, som får pleiepenger dekket av trygden fra 1. dag uten arbeidsgiverperiode.

Regjeringen foreslår at endringene trer i kraft fra 1. mai 1997.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Elfriede Børsum tlf 22 24 86 05

Lagt inn 17 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen