Fortsatt restriktiv narkotikapolitikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Jagland
Utgiver: Sosial- og helsedepartementet
Pressemelding | Dato: 13.02.1997 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr. 8
13.02.97
Fortsatt restriktiv narkotikapolitikk
- Større vekt på forebygging av rusmiddelmisbruk.
- Bedre kvalitet på hjelpe- og behandlingstilbudet
- Pårørende skal få rett til å kreve undersøkelse med henblikk på tvangsbehandling
- Flere heroinmisbrukere skal få tilbud om metadon.
Sosial- og helsedepartementet legger fredag frem en stortingsmelding om narkotikapolitikken. Regjeringen slår fast at det fortsatt skal føres en restriktiv politikk med tiltak mot ulovlig besittelse, misbruk og omsetting på alle nivåer. Norge skal også internasjonalt arbeide mot tendenser til liberalisering av narkotikapolitikken og legalisering av misbruk.
- Regjeringen er bekymret over at rusmidler som amfetamin, heroin og ecstacy har blitt lettere tilgjengelig. Det store antallet sterkt forkomne sprøytemisbrukere og den høye dødeligheten blant disse er nedslående. Spredningen av mer liberale holdninger til cannabis og ecstasy, er også urovekkende, sier sosialminister Hill-Marta Solberg.
Regjeringen vil styrke det holdningsskapende arbeidet mot narkotika, bla. ved å støtte ungdoms egne initiativ til å danne motkulturer mot rusmiddelmisbruk. Samarbeidet mellom myndighetene og frivillige organisasjoner skal styrkes ved å opprette et bredt forum for forebyggende innsats. Forumet vil bli ledet av Johan Olav Koss. Enkeltpersoner og representanter fra organisasjoner og grupper som f.eks Stopp dopet - ikke dansinga, vil bli invitert til å delta i forumet. Det skal utarbeides en handlingsplan om forebyggnede arbeid rettet mot barn og ungdom.
Behandlingstilbudet til rusmiddelmisbrukere skal styrkes ved å øke kompetansen og kvaliteten på behandlingsapparatet. Det skal satses på et landsdekkende Norgesnett av regionale komptansesenter, og mer systematisk evaluering av behandlings- og evalueringstiltak. Sosial- og helsedepartementet skal utarbeide forskrifter for gode behandlingstiltak. Det skal gjennomføres et treårig program for styrking av kommunenes arbeid med rusmiddelproblemer.
- Bruk av tvang løser i seg selv ingen problemer. Tvangsbestemmelsene i sosialtjenesteloven kan likevel være et viktig hjelpemiddel for å starte en motivasjonsprosess. Sosialministeren mener derfor at bestemmelsene fram til nå er brukt for lite. Sosialtjenesteloven vil bli foreslått endret slik at pårørende får rett til å kreve undersøkelse med henblikk på eventuell tvangsplassering, og det settes igang økt metodeutvikling i arbeidet med misbrukere som mottas til behandling uten eget samtykke. Det vil bli laget en handlingsveileder for den kommunale sosialtjenestens arbeid med tvangssaker.
Heller ikke metadon er en enkel løsning på de tyngst problembelastete misbrukernes behandlingsbehov, sier sosialminister Hill Marta Solberg. Erfaringene så langt fra forsøksprosjektet i Oslo er likevel gode, og det foreslås derfor at metadon skal bli tilgjengelig på landsbasis for de tyngste heroinmisbrukerne.
Stortingsmeldingen redegjør for argumenter som har vært framsatt for og imot liberalisering av narkotikapolitikken. Utfra en samlet vurdering vil Regjeringen fortsatt føre en restriktiv politikk med tiltak mot ulovlig besittelse, misbruk og omsetting på alle nivåer. Norge vil også internasjonalt arbeide mot tendenser til liberalisering av narkotikapolitikken og legalisering av misbruk, sier sosialministeren.
Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Ketil Bentzen tlf. 22248502
Fung. byråsjef Jens J. Guslund tlf. 22248519
Vi minner om reglene for bestilling av St. meld. nr. 16 (1996-97):
Alle statlige institusjoner får det de måtte ønske av eksemplarer fra Statens trykksakekspedisjon. Ordfører eller rådmenn i kommuner eller fylkeskommuner kan rekvirere ett eksemplar hver fra Statens trykksakekspedisjon. Utover dette må de kjøpe i Akademika AS, Møllergt. 17, telefon 22 11 67 70.
Privatpersoner må kjøpe i Akademika AS.
Statens trykksakekspedisjon, Postboks 8169 Dep.,
0034 Oslo, telefaks 22 24 27 86
E-post: X.400:S=ste-bestilling;O=ft;P=dep;A=telemax;C=no
Internett:
ste-bestilling@ft.dep.telemax.no