Historisk arkiv

Helsemessig og sosial beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 51
12.08.97

Helsemessig og sosial beredskap

23. mai 1995 oppnevnte Sosial- og helsedepartementet en prosjektgruppe for å utarbeide utkast til ny lov om helsemessig og sosial beredskap. Prosjektgruppen har nå lagt frem sin innstilling for departementet. Utredningen er sendt på høring. Sosial- og helsedepartementet har ikke tatt stilling til alle spørsmålene utredningen reiser.

Utredningens hovedkonklusjoner:

Ny lov om helsemessig og sosial beredskap avløser gjeldende lov om helsemessig beredskap. Det foreslås at den nye loven, til forskjell fra dagens lov, også skal omfatte sosialberedskap. Videre foreslås det at den nye loven skal omfatte kriser og katastrofer i fredstid og ikke bare situasjoner der riket er i krig eller når krig truer.

Fullmaktsbestemmelsene i gjeldende lov om helsemessig beredskap foreslås stort sett videreført, men virkeområdet for de enkelte tiltak er tilpasset dagens behov. Det foreslås bestemmelser om:

  • rekvisisjon
  • utvidet tjenesteplikt og beordring
  • tillempinger i ansvar, oppgave og ressursfordeling
  • omlegging av virksomhet/ produksjon og omsetningsrestriksjoner

Nytt er forslagene om lovfesting av ansvarsprinsippet for den helsemessige og sosiale beredskap og generell plikt til å utarbeide beredskapsplaner for virksomheter loven omfatter. Dette innebærer at kommuner, fylkeskommuner og staten pålegges en lovhjemlet plikt til å utarbeide beredskapsplaner med sikte på kriser i fredstid. Det samme gjelder private som i henhold til lov eller avtale tilbyr helsehjelp og sosial tjenester til befolkningen. Forslaget til planplikt omfatter også vannforsyningssystemer, næringsmiddelkontrollen, apotek og tilvirkere av legemidler.

Bestemmelser som helse- og sosialforvaltningen trenger i sin alminnelige beredskap, dvs. bestemmelser som skal gjelde uavhengig av helse- og sosialberedskapsloven, tas inn i de

alminnelige helse- og sosiallover. Eksempler er forslag til bestemmelse om kommunelegens medvirkning i helseberedskapen og deltakelse i lokal redningssentral, kommunenes gjensidige hjelpeplikt ved ulykker og andre akutte situasjoner og utrykningsplikt for leger og annet helsepersonell.

Prosjektgruppen mener at trygdeområdet i utgangspunktet ikke bør omfattes av lov om helsemessig og sosial beredskap. Egne beredskapsbestemmelser, dvs. planplikt for trygdeberedskapen, beordringsplikt, unntaksbestemmeler fra lovhjemlete trygderettigheter og saksbehandlingsregler, foreslås tatt inn i folketrygdloven

Kontaktpersoner:
Prosjektleder Anne Sofie H. von Düring tlf:22 24 84 26
Rådgiver Ulf E. Reuterdahl tlf:22 24 84 29


I-0893 B Helsemessig og sosial beredskap - forslag til lov bestilles fra:

Statlige, fylkeskommunale og kommunale institusjoner:

Statens trykksakekspedisjon Postboks 8169 Dep. 0032 Oslo Faks: 22 24 27 86

Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Private:
Informasjonskontoret, faks: 22 24 27 12

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen