Historisk arkiv

Helseministeren krever at sykehusene rydder opp i ventelistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 14
20.03.97

Helseministeren krever at sykehusene rydder opp i ventelistene

Helseminister Gudmund Hernes har i brev til fylkeskommunene bedt om at sykehusene gjennomgår sine ventelister før neste rapportering 30. april. Det økende antallet garantibrudd som er rapportert, har sammenheng med svakheter i ventelistene ved mange sykehus. Undersøkelser har dokumentert en del feil i ventelistene.

  • Pasienter vet ikke at de står på venteliste.
  • Pasienter med garanti, eventuelt også med garantibrudd, har fått behandling, eller de mener at de ikke har behov for behandling.
  • Pasienter med mindre alvorlige lidelser blir tildelt ventetidsgaranti, åpenbert uten å tilfredsstille kravene til en slik garanti. I enkelte fylker tildeles hele 70% av nyhenviste pasienter ventetidsgaranti.

- Det er nødvendig å få frem de reelle ventelistetallene. Dette er en forutsetning for rasjonell styring i det enkelte sykehus, i fylkeskommunene og for Sosial- og helsedepartementet. Utglidningen av ventelisterapporteringen bidrar dessuten til å redusere befolkningens tiltro til sykehusene. Det er ingen tjent med, sier Hernes.

Han ber derfor om at sykehusene skal gjennomgå ventelistene ved alle avdelinger, slik at man kan være trygge på at de pasientene som står på venteliste hører hjemme der, og at det kun er de pasientene som tilfredsstiller kravene til ventetidsgaranti som tildeles slik garanti.

De nye ventelistetallene vil bli offentliggjort i juni.

Departementet arbeider med en ny, 3 måneders ventetidsgaranti som skal innføres 01.07.97.

Kontaktperson: Underdirektør Jorunn Fryjordet, tlf. 22 24 86 51

Lagt inn 20 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen