Historisk arkiv

Høreapparater skal opp av skuffen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 49
21.07.97

Høreapparater skal opp av skuffen

I Norge er det 160.000 høreapparatbrukere. Både norske og internasjonale studier viser at mange høreapparater ligger ubrukte, fordi opplæringen i bruken og oppfølgingen er mangelfull. For å bedre denne oppfølgingen lokalt, har Sosial- og helsedepartementet gitt stimuleringstilskudd til 19 fylkeskommunale prosjekter. Evalueringsrapport fra prosjektene foreligger nå.

Målet med prosjektene har vært å prøve ut ulike modeller og metoder for å bedre opplæringen og oppfølgingen av høreapparatbrukere i kommunene. Dette kan skje ved å øke kompetansen om bruken av høreapparat både hos brukeren selv, pårørende og kommunalt ansatte.Lokal oppfølging vil spare brukerne for lange og belastende reiser til hørselsentralene på sentralsykehusene og vil øke nytten av høreapparatene.

SINTEF Unimed har evaluert prosjektene for å få erfaringene systematisert. Rapporten viser at prosjektene representerer et solid erfaringsgrunnlag og viten som utgangspunkt for å bygge opp en mer helhetlig hørselsomsorg.

I evalueringsrapporten anbefales det bl.a. at:

  • det utvikles et felles oppslagsverk med kursopplegg for ulike målgrupper
  • kurs- og opplæringsvirksomhet for kommunalt ansatte, brukere, pårørende og hørselshjelpere legges inn som en kontinuerlig og integrert del av hørselsentralenes arbeid
  • det settes i gang systematiske forsøk for å få høstet erfaringer med ulike måter å organisere hørselsomsorgen på.

Arbeidet for å få en bedre og helhetlig hørselsomsorg vil vurderes i tilknytning til Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede 1998 - 2001 og i forbindelse med Stortingsmeldingen om rehabilitering.

Kontaktperson: Førstekonsulent Birgit Friele, tlf. 22 24 85 76

Lagt inn 21 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen