Historisk arkiv

Hvem skal eie sykehusene?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 19
04.04.97

Hvem skal eie sykehusene?

- Spesialisthelsetjenestens hovedproblem er at den er organisert slik at personell og utstyr langt fra kommer til sin rett. Det gir pasientene et dårligere tilbud, helsepersonellet mer ugreie arbeidsforhold og myndighetene vanskeligere styringsoppgaver enn de bør ha og kan få. Det er stort rom for forbedring. Selv om befolkningen blir eldre og flere trenger et tilbud er mye av det vi ønsker innen rekkevidde, sier helseminister Gudmund Hernes.

- Problemene i sykehusene er ikke knyttet til hvem som eier dem. Dårlig intern organisering, ressurstappende arbeidsdeling mellom sykehus og knapphet på personell løses ikke gjennom mer statlig byråkrati. Staten bør ikke overta eierskap, men benytte ubrukte muligheter til mer aktiv styring gjennom lovverk og økonomiske virkemidler, sier Hernes.

Stortingsmeldingen om sykehus og annen spesialisthelsetjeneste ble lagt frem i dag. Hovedpunkter i meldingen er:

  • Regionale helseutvalg skal få ansvar for å ivareta oppgaver fylkeskommunen er for liten til å løse alene. Dette gjelder i første rekke:
    • En bedre arbeidsfordeling mellom sykehus med kvalitetsheving på akuttjenester og flere enheter som får ansvar for å konsentrere seg om effektiv avvikling av ventelister.
    • Fordeling av legestillinger til sykehusene.
    • Administrere fritt sykehusvalg.
    • Departementet vil vurdere felles eierselskap for statlige og fylkeskommunale sykehus i hovedstadsområdet.
  • Staten skal sikre bedre kvalitet og likhet i tjenestetilbud gjennom ny lov om spesialisthelsetjeneste.
  • Innsatsstyrt finansiering forsterkes gjennom at statlig refusjon økes fra 30 til 40 % av utgiftene pr. innlagt pasient i sykehus fra 1.1. 1998. Endring av statlige finansieringsordninger skal gi bedre stimulans til god ressursutnytting, sikre prioritering av helseformål og motvirke ansvarsforskyvning mellom stat og fylkeskommune.
  • Pasientens stilling styrkes gjennom fritt sykehusvalg. Ventetidsgarantien skal praktiseres reelt ved at fylkeskommunen pålegges ansvar for å fordele pasienter til sykehusene og skaffe behandling for garantipasienter i annet fylke om nødvendig. Det åpnes for adgang til å sanksjonere fylkeskommunen økonomisk for manglende overholdelse av forpliktelsene i henhold til ventetidsordningen.
  • Øke utdanningskapasiteten for legespesialister gjennom redusert utdanningstid. Kvaliteten på legespesialister skal styrkes, blant annet ved at ortopedi gjøres til egen hovedspesialitet og krav om at spesialister må fornye sin godkjenning med jevne mellomrom.
  • Regionsykehusene skal settes bedre istand til å ivareta sine universitetsfunksjoner. Forsknings- og utviklingsvirksomheten skal synliggjøres som egne budsjettposter i regionsykehusene. Regionsykehusene pålegges årlig rapportering om bruken av midlene.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Gerd Vandeskog, telefon 22 24 87 06

********

Vi minner om reglene for bestilling av Stortingsmelding nr. 24 (1996-97):

Alle statlige institusjoner får det de måtte ønske av eksemplarer fra Statens trykksakekspedisjon.

Ordfører eller rådmenn i kommuner eller fylkeskommuner kan rekvirere ett eksemplar hver fra Statens trykksakekspedisjon. Utover dette må de kjøpe i Akademika AS, Møllergt. 17, telefon 22 11 67 70.
Privatpersoner må kjøpe i Akademika A/S.
Statens trykksakekspedisjon, postboks 8169 Dep., 0034 Oslo
Telefaks: 22 24 27 86
E-post: X.400: S=ste-bestilling;O=ft;P=dep;A=telemax;C=no
Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Lagt inn 4 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen