Historisk arkiv

Innsatsstyrt finansiering og ny ventetidsgaranti fra 1.7.97 - Flere pasienter skal få behandling raskere; de sykeste først

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 43
27.06.97

Innsatsstyrt finansiering og ny ventetidsgaranti fra 1.7.97

Flere pasienter skal få behandling raskere; de sykeste først

- Fra 1. juli innføres ny finansieringsordning av sykehus og fra samme tidspunkt økes takstene for dagkirurgi og poliklinisk behandling. Dette vil stimulere sykehusene til å øke pasientbehandlingen, og redusere ventetidene for det store flertallet av ventelistepasientene. Samtidig vil ny ventetidsgaranti sikre prioritering av de sykeste, sier Gudmund Hernes i en kommentar til at ny forskrift om ventetidsgaranti er fastsatt i dag.

Økt pasientbehandling gjennom innsatsstyrt finansiering og nye poliklinikktakster

Aldri før er flere pasienter behandlet ved norske sykehus. Foreløpige tall viser at det i 1996 var i overkant av 653 000 sykehusopphold ved somatiske sykehus, og omlag 3 millioner polikliniske konsultasjoner. I løpet av årets fire første måneder ble antallet pasienter med garantibrudd redusert med 3 100.

Fra 1. juli iverksettes flere tiltak for å øke behandlingskapasiteten i sykehus: Ved innføring av den såkalte innsatsstyrte finansieringen vil det gli gitt en bonus for hver pasient som behandles. Takstene for dagkirurgi og poliklinisk behandling økes også fra samme tidspunkt. Dette vil i sin tur bidra til å øke aktiviteten og redusere ventetidene.

Forbedret ventetidsgaranti

Hovedelementene i den ny ventetidsgarantien er:

  • Vurderingsgaranti på 30 virkedager som innføres fullt ut fra 1. januar 1998
  • Behandlingsgaranti med maksimalt 3 måneders ventetid for pasienter med alvorlig sykdom som innføres fra 1. juli 1997

Nye prioriteringskriterier

Innføring av ny behandlingsgaranti på 3 måneder innebærer en prioritering av de alvorligst syke. Fra 1. juli 1997 skal alvorlig syke pasienter få undersøkelse og påbegynt behandling innen tre måneder fra henvisningen er mottatt såfremt alle tre kriterier er oppfylt:

  1. Pasienten skal ha et klart påregnelig og betydelig tap av livslengde eller livskvalitet dersom behandling utsettes, det vil si:
    • vesentlig redusert levetid,
    • vesentlige smerte eller lidelse store deler av døgnet, eller
    • vesentlige problemer i forbindelse med vitale funksjoner, som næringsinntak eller toalettbesøk
  2. Det foreligger god dokumentasjon for at utsiktene når det gjelder livslengde eller livskvalitet
    • vesentlig kan forbedres ved aktiv medisinsk behandling,
    • vesentlig kan forverres uten behandling
    • eller at vesentlige behandlingsmuligheter kan forspilles ved utsettelse
  3. De forventede resultater står i et akseptabelt forhold til kostnadene
    Erfaringene med dagens 6 måneders garanti er at kriteriene praktiseres svært ulikt i ulike fylker og fag, og at det over tid har skjedd en utgliding i garantitildelingen. Hensikten med nye kriterier for garantitildeling er å sikre prioriteringen av de alvorligst syke og fremme likebehandling av pasienter uavhengig av bosted.

Ny forskriften om ventetidsgarantien finnes også på Internett: linkdoc030005-990430#dochttp://odin.dep.no/shd/publ/forskrifter/970627.html

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Gerd Vandeskog, tlf 22 24 87 06

Lagt inn 30 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen