Historisk arkiv

Kommunenes sentralforbund og Sosial- og helsedepartementet deler ut"Det nytter" prisen 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.11
26.02.97

Kommunenes Sentralforbund og Sosial- og helsedepartementet deler ut"Det nytter" prisen 1997

Tirsdag 4. mars kl. 10.00 deler helseminister Gudmund Hernes ut årets "Det nytter" pris i Kommunenes Hus, Haakon VIIs gt. 9 i Oslo.

Det er i år åttende året på rad at "Det nytter" prisen deles ut. I et samarbeid mellom Sosial- og helsedepartementet og Kommunenes sentralforbund har man med prisen lagt vekt på å hedre prosjekter og initiativ innen helse- og sosialsektoren. "Det nytter" skal premiere tiltak som gjør en spesiell innsats på feltet.

I år har departementet mottatt 120 søknader med god spredning fra alle landets fylker. Av disse er syv kandidater nominert til årets pris. Juryen har i sin utvelgelse lagt vekt på brukerorientering, samarbeid på tvers av nivå,- etat- og faggrenser og effektiv utnyttelse av ressursene.

Nedenfor følger en kort omtale av årets nominerte i alfabetisk rekkefølge:

· "Kirkenes astmatreningsgruppe", Sør-Varanger kommune, FINNMARK

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom kommunens skole- og helseetat for å gi barn med astma konkrete kunnskaper og fysisk trening tilpasset deres spesielle behov og forutsetninger. Evalueringen tilsier at barna etter 2-3 års deltagelse har blitt fysisk aktive på lik linje med sine jevnaldrende, og at barnas skolesituasjon bedres gjennom bedret mestringsevne og økt trygghet. Tiltaket er innlemmet i et regionalt satsningsprogram for barn og unge med denne sykdomsgruppen.

· "Kvalitetsforbedring av laboratoriet i allmennpraksis", nasjonalt prosjekt (kontakt Haukeland sykehus)

I midten av 1980-årene ble det påvist at analysekvaliteten på de undersøkelsene som ble utført i primærhelsetjenesten var foruroligende dårlig. Dette har det nominerte prosjektet grepet fatt i og laget en kvalitetssikringsordning som skal omfatte samtlige praktiserende leger. I hvert fylke er det ansatt laboratoriekonsulenter, det satses på kurs osv. Tiltaket er landsomfattende og går på tvers av mange profesjonsgrupper og er basert på et samarbeid mellom første- og annenlinjetjenesten. Selve ideen er norsk, og er et godt eksempel på nytenkning innen medisinen som både skaper et mer effektivt, sikkert og brukervennlig system.

· ""Kvinneprosjektet" - ved Folloklinikken", AKERSHUS

Kvinneprosjektet gir tilbud om rådgiving, utredning og behandling til kvinner med rus- og avhengighetsproblemer. Utgangspunktet for en "ren" kvinneenhet er bl.a. at kvinners rusproblemer er av en annen karakter enn menns. Kvinner er mer utsatt for helsemessige og sosiale skader ved alkoholmisbruk. Dessuten er det ofte flere og andre barrierer som omgir kvinner med rusproblemer. Brudd med kvinnerollen, skam- og skyldfølelse osv. hindrer ofte kvinner å ta kontakt med det tradisjonelle behandlingstilbudet. Prosjektet viser til gode resultater.

· "Leksehjelp i indre øst", OSLO

Prosjektet er et samarbeid mellom Bydel 5, Bydel 6, Etat for barn og familier og Skolesjefens kontor i Oslo. Prosjektet er av forebyggende karakter (tospråklige elever stryker og dropper ut av skolen i større grad enn norske elever). Resultatene fra prosjektet er svært gode. Ved å tenke helhetlig er det grunn til å tro at prosjektet har bidratt til å forebygge sosiale og helsemessige problemer.

· "Prosjekt "Brukerorientering", Bærum kommune, AKERSHUS

Prosjektet ble under mottoet "Brukerne våre er i stand til å velge og de har rett til å velge" igangsatt høsten 1995. Formålet var å innføre reell brukermedvirkning på sykehjem og brukeravtale i hjemmebaserte tjenester med stor valgfrihet av type tjenester og leveringsgaranti. Omlag 500 brukeravtaler er inngått innen hjemmebaserte tjenester, leveringsgaranti i hjemmebaserte tjenester er tatt i bruk, personlig tidskonto er tatt i bruk i sykehjem, beboere kan velge sin hovedkontakt i sykehjem og beboere ved sykehjem kan påvirke sin hverdag gjennom samarbeidsavtaler. Det er også etablert brukerråd ved sykehjem og en konstruktiv dialog og samarbeide med brukerorganisasjonene.

· "Prosjekt: Landbruk/ vernet sysselsetting for personer med psykiske problemer", Ramnes og Våle kommune, VESTFOLD

Ramnes og Våle kommune har sammen startet et prosjekt som skal gi sysselsetting i landbruket for langstidspsykiatriske pasienter. Prosjektet er basert på et nært samarbeid mellom de to kommunene, mellom helse- og sosialetaten og landbrukskontorene og 1. og 2. linjetjenesten. Med bakgrunn i underskudd på gode tiltak i helse- og sosialsektoren og overskudd på ressurser i landbruket, mente kandidatene at dette måtte være en god løsning. Tiltaket har ført til økt livskvalitet og en mer meningsfull hverdag for brukerne samtidig som det har bidratt til arbeidsplasser i landbruket.

· "Psykiatriprosjekt i grunnskolen", Sandefjord, VESTFOLD

Det psykiatriske senteret i Sandefjord undret hvordan de kunne trygge nærmiljøet til senteret, ved å skape en forståelse og toleranse for senteret og dets brukere. En måte å nå frem på var å komme i dialog med barn. Prosjektet har hatt to hovedmålsetninger: (1) Avmystifisere og få redusert fordommer i forbindelse med psykiatriske klienter og deres sykdommer og (2) direkte forebyggende undervisning. Prosjektet ble prøvd ut overfor fjerdeklassinger (ca. 12 år). I løpet av 2 og ½ skoleår har prosjektet oppnådd en gradvis holdningsendring hos elevene, fra en nedlatende avskyblandet holdning til en inkluderende og beskyttende holdning overfor klientene i nærmiljøet. Det er grunn til å tro at holdningsendringer hos barn også vil påvirke holdningene ellers i nærmiljøet. Ikke minst er barna fremtiden og bærere av fremtidens verdier.

For opplysninger om prisutdelingen, vennligst ta kontakt med Karin Stang i Møte- og konferansekontoret i Kommunenes Sentralforbund, telefon 22 94 79 02

Lagt inn 26 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen