Historisk arkiv

Kortere behandlingstid for saker i Trygderetten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 20
04.04.97

Kortere behandlingstid for saker i Trygderetten

Sosial- og helsedepartementet har i statsråd i dag lagt fram en proposisjon om endringer i lov om anke til Trygderetten og i folketrygdloven. Forslagene tar sikte på å gi den formelle forankring for en omorganisering av Trygderetten. Det foreslås også endringer for å forenkle saksbehandlingen og i noen grad å begrense tilgangen av saker til Trygderetten. Retten vil i sterkere grad framtre som en instans for juridisk overprøving av trygdeetatens vedtak. Målet er å avvikle køen av ankesaker og korte ned behandlingstiden for ankene.

I en rapport av 10. november 1995 påviste Riksrevisjonen klare mangler ved saksbehandlingen i Trygderetten. Departementet nedsatte en arbeidsgruppe til å gjennomgå rettens arbeidsopplegg. Gruppa avga sin endelige rapport 3. juli 1996. Proposisjonen bygger på rapporten og innspillene fra høringen i berørte institusjoner og organisasjoner.

Omorganisering

Omorganiseringen av Trygderetten omfatter en inndeling av retten i avdelingerog endringer i stillingsstrukturen for å styrke kapasiteten når det gjelder rettsavgjørelser. Saksforberedere foreslås omgjort til rettsfullmektiger tilsvarende dommerfullmektigene ved domstolene. Saksansvaret forankres hos rettsformannen i den enkelte sak. EDB skal i større grad tas i bruk som hjelpemiddel ved saksbehandlingen og som verktøy for styring og oppfølging av saksbehandlingen.

Ansvaret for å gjennomføre omorganiseringen er forankret i Trygderetten, med ekstern bistand og jevnlig kontakt med og rapportering til departementet. Den nye organisasjons-strukturen skal være etablert innen 1.9.97, og nytt EDB-system skal tas i bruk innen utgangen av 1997. Fra samme tid skal restansene i hovedsak være avviklet.

Forslagene i proposisjonen

De viktigste forslagene i proposisjonen innebærer:

  • Ankeutvalget i Trygderetten avvikles som følge av ny ansvars- og avdelingsinndelingen. Adgangen til å treffe forenklede avgjørelser i klare avslagssaker, som hittil er avgjort i ankeutvalget, blir imidlertid videreført.
  • Reglene om rettens sammensetning i den enkelte sak forenkles, slik noe færre personer vil delta ved avgjørelsene.
  • Enkelte sakstyper unntas fra behandling i Trygderetten når de gjelder små beløp og/eller i stor grad avgjøres på grunnlag av en skjønnsmessig bedømmelse av de faktiske forhold i saken (konkret skjønn). Det gjelder saker om medisinsk stønad og saker om stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet, med unntak av bilsaker.
  • Trygderettens adgang til å omgjøre vedtak som bygger på konkret skjønn i den enkelte sak begrenses. Dette innebærer at vedtak om uføregrad og om sats for grunnstønad må endres med mer enn 10 prosentpoeng/mer enn ett satstrinn i slike saker.

Endringene foreslås å tre i kraft fra vedtakelsen.

Restansesituasjonen

Som følge av tiltak i perioden 1994-96 er Trygderetten kommet inn i en gunstig utvikling. Antall saker som var til behandling er redusert fra 5 739 saker pr 31.12.93 til 3 188 saker pr 31.12.96.

Den gunstige utviklingen skyldes en vesentlig redusert sakstilgang etter etableringen av en mellomliggende klageinstans i trygdeetaten. Bare et mindretall av klagene går videre til Trygderetten etter å ha fått klageinstansens avgjørelse med begrunnelse. I 1996 fikk retten en midlertidig styrking av bemanningen og et klart pålegg om å prioritere de eldste sakene. Som følge av dette er sakenes gjennomsnittsalder redusert fra 1,55 år ved utgangen av 1995 til 1,17 år ved utgangen av 1996.

Selv om utviklingen er positiv, må det samtidig konstateres at man fortsatt har et betydelig restanseproblem, og sakenes gjennomsnittsalder er for høy. Arbeidet mer å redusere restansene vil derfor ha høy prioritet også i 1997:

  • Alle saker innkommet før 1996 skal være behandlet pr 1 juli.
  • Saker innkommet i 1996 og en vesentlig del av sakene innkommet i løpet av året skal være behandlet innen 31. desember.

Endelige mål for behandlingstid i Trygderetten vil bli fastlagt etter at den nye organisasjonsstrukturen er etablert og restansene er nedarbeidet.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 24 86 00 Avdelingsdirektør Ingar Kompelien, tlf. 22 24 86 12 Lagt inn 4 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen