Historisk arkiv

Misslykket dataprosjekt i eldreomsorgen ?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 33
15.mai 97

Misslykket dataprosjekt i eldreomsorgen ?

Aftenposten har i sin morgenutgave 15. mai et oppslag om et mislykket dataprosjekt i eldreomsorgen. Oppslaget er presentert på en tildels misvisende måte og inneholder flere faktiske opplysninger, som langt fra er korrekte. Departementet vil i denne pressemeldingen orientere om utviklingen av og status for dette prosjektet for å gi et mer balansert bilde.

Departementet tok i 1990 inititiativ til å utvikle et informasjons- og beslutningsstøttesystem for pleie- og omsorgstjenestene i kommunene - GERIX. Det har fra 1991 vært bevilget tilsammen ca. 8.6 mill.kr. til utviklingsarbeide i prosjektet, herav 5.1. mill.kr. fra Sosial- og helsedepartementet. GERIX er ikke et rent dataprosjekt som reportasjen gir inntrykk av, men et informasjonssystem som standardiserer dataprogram for bruk i pleie- og omsorgstjenesten når det gjelder datainnhold og rapportering til sentrale myndigheter. Utvikling av selve dataløsningene har skjedd hos IT-leverandører som også har finansiert utvikling av kommersielle produkter til bruk i kommunene. Denne delen av prosjektet har således ikke skjedd i eller vært finansiert av departementet.

Gerix-prosjektet har i utviklingsfasen basert seg på frivillig deltakelse fra kommuner/bydeler. Innføring av Gerix i en kommune krever betydelig egeninnsats i form av investeringer og opplæring. Det er i bruk i 60 av landets ca. 500 kommuner og bydeler, og ytterligere ca. 60 kommuner er i ferd med å innføre det. Departementet ville vente med å vurdere systemet som obligatorisk for kommunene, etter en lengre utviklingsperiode med evaluering og videreutvikling av dagens versjon.

De IT-tekniske løsningene fungerer tilfredsstillende, men det har vært reist tvil om den informasjon som formidles, oppleves som meningsfull i kommunene. Nytteverdien for kommunene ble derfor i 1996 evaluert av konsulentfirmaet Agenda Utvikling, som bl.a. gjennomførte en spørrreundersøkelse med svar fra 86 kommuner og tilsammen

382 informanter. Det er ikke riktig at svarene og den samlede evalueringen er så negativ som framstilt i Aftenpostens reportasje. På spørsmål om Gerix kan bli et egnet redskap svarer 79 pst. av informantene positivt med forbehold om at det gjøres større eller mindre justeringer. Bare 4 pst. har ikke tro på Gerix over hode. Agenda konkluderer da også sin oppsummering av evalueringen slik : "Ut fra våre funn og øvrige data er det etter vår oppfatning liten tvil om at det er behov for et informasjonssystem av denne typen, og at Gerix tross sine feil og mangler representerer det beste utgangspunktet for et obligatorisk system". Departementet må derfor konstatere at evalueringen fra konsulentfirmaet er meget ufullstendig og tildels feilaktig gjengitt.

Det heter videre i Aftenpostens reportasje: "Nå risikerer hele systemet å bli lagt ned eller skiftet ut". Dette medfører ikke riktighet. I den nylig framlagte Stortingsmeldingen om handlingsplan for eldreomsorgen heter det derimot: "Sosial- og helsedepartementet arbeider videre med planene for å etablere Gerix som et nasjonalt informasjonssystem for pleie- og omsorgssektoren og vil i den sammenheng også vurdere andre informasjonssystemer". Videre opplyses det at det på departementets budsjett for 1998 vil settes av midler til videreutvikling av Gerix som et av flere tiltak for å bedre kunnskapsgrunnlaget for pleie- og omsorgstjenesten.

Etter Sosial- og helsedepartementets syn er Gerix i dag et system som er godt egnet som informasjons- og beslutningsstøttesystem for de kommunale pleie- og omsorgstjenester. Gjennom evalueringen og erfaringer for øvrig har departementet et godt grunnlag for å etablere et obligatorisk rapporteringssystem til statlige myndigheter om pleie- og omsorgstjenestene i kommunene. Systemet vil bygge på tekniske løsningene som er utviklet i Gerix-prosjektet, men informasjonen om den enkelte vil bli konsentrert om noen få opplysninger.

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Jon-Olav Aspås , tlf: 22 24 86 44

Lagt inn 15 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen