Historisk arkiv

Nedgang i antallet garantibrudd ved sykehusene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 41
20.06.97

Nedgang i antallet garantibrudd ved sykehusene

Aldri før har flere pasienter blitt behandlet ved norske sykehus. Foreløpige tall viser at det i 1996 var i overkant av 653 000 sykehusopphold ved somatiske sykehus, og omlag 3 millioner polikliniske konsultasjoner. I løpet av årets fire første måneder ble antallet pasienter med garantibrudd redusert med 3 100.

Til tross for den positive utviklingen er det fortsatt for mange som venter for lenge i sykehuskø, og for mange brudd på ventetidsgarantien, mener helseminister Gudmund Hernes.

Ventelistetallene for somatiske og psykiatriske institusjoner viser:

  • nedgang i antall garantibrudd, fra 19.457 den 31.12.96 til 16.332 den 30.4.97
  • halvparten av garantipasientene behandles innen 2-3 måneder.
  • det er fortsatt store variasjoner i praktiseringen av ventetidsgarantien: av de nyhenviste er garantiandelen på landsbasis 45%, i Telemark er den nede i 19% og i Hedmark er den 63%.

- Det er gledelig med en nedgang i garantibruddene. Men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til tallene, sier Hernes. I mars ble det sendt brev til alle landets sykehus, der de ble bedt om å gjennomgå ventelistene ved alle avdelingene manuelt. Gjennomgangen avslørte mange feil som nå er rettet opp. Flere sykehus har også endret sine rutiner etter saneringen av ventelistene. Jeg er glad for det arbeid sykehusene har gjort for å bedre ventelistene - det kommer pasientene til gode. Men det er fortsatt behov for å rydde opp i problemer knyttet til dobbelttelling av pasienter i enkelte datasystemer, og problemer knyttet til at pasienter ikke tas ut av ventelistene til tross for at de er behandlet, ikke skal ha behandling eller ikke ønsker behandling. Ventelistetallene er trolig fortsatt for høye.

- Dessuten regner jeg med at garantibruddene vil stige de nærmeste månedene. Fra 1.7.97 innføres en ny behandlingsgaranti på 3 måneder, samt nye prioriteringskriterier. Det vil ta tid for sykehusene å tilpasse seg ny garanti og nye kriterier, og all erfaring viser at ved slike endringer vil ventelistetallene øke. I tillegg vil ferieavviklingen i sommer redusere kapasiteten ved at sykehusene ved at de i hovedsak behandler pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Køene vokser også alltid når det kommer nye behandlingstilbud, påpeker helseministeren.

- Imidlertid innfører vi en ny måte å finansiere sykehusene på fra 1. juli. Ved denne såkalte innsatsstyrte finansieringen vil sykehusene få en bonus for hver pasient de behandler. Vi øker også takstene for dagkirurgi og poliklinisk behandling. Dette vil i sin tur bidra til å redusere køene, sier Hernes. I tillegg har Stortinget nå frigjort midlene som ble bevilget til utenlandsbehandling slik at de også kan brukes til behandling i Norge.

Mer informasjon om ventelistetallene finnes på Internett: http://www.kf.kommorg.no/vent/ventelis.html

Kontaktperson:
Underdirektør Jorunn Fryjordet, tlf. 22 24 86 51

Lagt inn 20 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen