Historisk arkiv

Nordiske sosialministre uttaler seg i Franzensaken om det svenske systembolaget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding


16 mai 1997

Nordiske sosialministre uttaler seg i Franzensaken om det svenske systembolaget

Sosialministrene i Finland, Sverige og Norge har i en uttalelse i dag understreket betydningen av å kunne opprettholde detaljmonopolet som en vesentlig del av den nordiske alkoholpolitikken. "For oss er en restriktiv alkoholpolitikk, inkludert detaljmonopolet, en viktig del av den nordiske velferdspolitikken", sier sosialministrene blant annet.

Bakgrunnen for uttalelsen er at generaladvokat Elmer i sitt forslag til EF-domstolen har konkludert med at det svenske detaljmonopolet for vin og brennevin strider mot Romatraktatens bestemmelser. Han har også hevdet at monopolordningen ikke kan rettferdiggjøres utfra hensyn til beskyttelsen av liv og helse. I uttalelsen imøtegår sosialministrene i Finland, Sverige og Norge generaladvokaten, og framholder den viktige alkohol- og helsepolitiske betydningen detaljmonopolet har i de nordiske land. Uttalelsen lyder som følger:

Uttalelse fra sosialministrene i Finland, Sverige og Norge angående generaladvokatens uttalelse om Sveriges detaljmonopol.

"Finland, Sverige og Norge har av hensyn til folkehelsen lenge ført en restriktiv alkoholpolitikk. Formålet er å begrense alkoholens skadevirkninger gjennom å minske det totale forbruket av alkohol. Ett av de viktigste virkemidlene, ved siden av opinionsdannende innsats, er å begrense tilgjengeligheten av alkoholholdige drikker, bl.a. gjennom detaljmonopol og høye avgifter. Denne politikken har vært svært effektiv og framgangsrik. Alkoholforbruket i våre land er klart lavere enn i de øvrige europeiske landene. Denne restriktive politikken er også helt på linje med hva som anbefales i Verdens Helseorganisasjons (WHO) plan for å minske helseskadene i Europa.

Alkoholskadene er erkjent som et stort samfunnsproblem i hele Europa. Alkoholens samfunnskostnader er betydelige. En betydelig del av de totale helseproblemene og en stor del av den totale dødeligheten er alkoholrelatert. Berusningsdrikkingen, som fortsatt utgjør en tradisjonell del av nordiske alkoholvaner, skaper særlig risiko for vold og andre sosiale skader. Alkohol spiller en rolle i ca. 80 prosent av alle voldstilfeller. I tillegg til dette kommer de menneskelige lidelser alkoholmisbruk skaper hos misbrukerne selv, deres barn og andre nærstående. Et lavt totalt alkoholkonsum er derfor et svært viktig folkehelsespørsmål.

I EØS-forhandlingene og siden i forhandlingene om EU-medlemsskap møtte våre land forståelse fra såvel EU-kommisjonen, samtlige daværende EU-land og EU-parlamentet for detaljmonopolets betydning for folkehelsen. Vi har også notert at både EU-kommisjonen og Frankrike i sine uttalelser til EF-domstolen gjentar sin oppfatning om at detaljmonopolet ikke strider mot EF-retten. Ingen andre land har hatt noe å bemerke til spørsmålet.

Som sosialministre i Finland, Sverige og Norge vil vi understreke betydningen av detaljmonopol i våre respektive land. Vi vil i denne sammenheng minne om at beskyttelsen av folkehelsen i høyeste grad er et nasjonalt anliggende. For oss er en restriktiv alkoholpolitikk, inkludert detaljmonopolet, en viktig del av den nordiske velferdsmodellen".

Margot Wallström - Sosialminister i Sverige

Terttu Huttu-Juntunen - Sosialminister i Finland

Hill-Marta Solberg - Sosialminister i Norge

Lagt inn 16 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen