Historisk arkiv

Ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 26/97
18.04.97

Ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersonell

Regjeringen har i dag foreslått å opprette flere driftsavtaler for privatpraktiserende helsepersonell, og å avvikle refusjoner til helsepersonell uten driftsavtale.

- Hovedproblemet med dagens ordning er at innsatsen ikke rettes nok mot de prioriterte pasientgruppene, og at det er store ulikheter fylkene i mellom i tilgangen på tjenester fra spesialister. Den nye avtalepolitikken tar sikte på å bøte på disse problemene: Bare de som har avtale med kommuner eller fylkeskommuner vil få rett til å bruke trygdemidler. Regjeringen foreslår å opprette flere slike driftsavtaler for leger, psykologer og fysioterapeuter, sier helseminister Gudmund Hernes.

Prinsippet om at det bare skal gis refusjon til spesialister med driftsavtale ble innført

1. januar 1993, og rett til refusjon fra folketrygden for spesialister uten avtale opphørte. Men de som hadde adgang til bruk av trygderefusjon tre måneder før (10.10.92) beholdt denne retten. Likevel har utbetalingene til denne restgruppen fortsatt å øke. Det er mellom 500 og 600 millioner kroner som i år blir brukt på denne.

  • Mange pasienter med store behov må vente for lenge på behandling. Det er nødvendig at ressursene styres inn mot å innfri de nye ventetids- og vurderingsgarantiene vi står foran, for derved å gi fylkeskommunene mulighet til å ivareta den plikten de blir pålagt. I dag har vi ingen mulighet til å stille krav til hvilke pasienter som skal prioriteres, krav om åpningstider, medvirkning til ferieavvikling og liknende til spesialister uten driftsavtale, sier Hernes.
  • De ressursene som i dag går til avtaleløs virksomhet er geografisk svært skjevt fordelt. 40 prosent av ressursene går til personell i Oslo. 60 prosent av ressursene går til personell i Oslo, Akershus og Østfold. I flere fylker er det nesten umulig for innbyggerne å få helsehjelp av privatpraktiserende helsepersonell. Med den gjeldende ordningen skjer det altså en geografisk skjev fordeling av folketrygdens ressurser til landets sentrale strøk, uten at dette har vært oppe til politisk behandling, påpeker helseministeren.
  • Målet for Regjeringens politikk overfor privatpraktiserende helsepersonell er å sikre befolkningen lik tilgang til tjenester av høy kvalitet. Ved knapphet på ressurser må innsatsen rettes inn mot prioriterte pasientgrupper. Bruken av offentlige midler må sikre en rettferdig geografisk fordeling av tjenestene og et likeartet opplegg for de ulike profesjonene.

Regjeringen vil ved hjelp av ulike virkemidler etablere en ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersonell. I St meld nr 23 (1996-97) foreslås det å innføre en fastlegeordning i kommunehelsetjenesten. I Ot prp nr 47 (1996-97), som ble lagt frem i dag, foreslås en avtalepolitikk for spesialisthelsetjenesten som består av to elementer:

  • oppretting av flere driftsavtaler for privatpraktiserende helsepersonell og bedre integrering av avtalepersonell i fylkeshelsetjenesten,
  • avvikling av trygderefusjoner til helsepersonell uten driftsavtale.

Den nye ordningen vil bli tilrettelagt slik at den best mulig ivaretar psykiatriske pasienters behov, med sikte på at pågående behandling ikke blir avbrutt eller fordyret.

I kommuneøkonomiproposisjonen i mai vil det bli lagt fram forslag til en ordning med øremerkede tilskudd til kommuner og fylkeskommuner som oppretter driftsavtaler med yrkesutøvere som hittil har hatt praksis uten avtale. Driftsavtaler for spesialister i psykiatri og klinisk psykologi vil bli prioritert.

Lovforslaget innebærer også at det fra 1. juli 1998 som hovedregel ikke lenger gis trygderefusjon for leger, fysioterapeuter og spesialister i klinisk psykologi som har privat praksis uten driftsavtale. Det vil fortsatt bli ytt refusjon for kommunal legevakt og øyeblikkelig hjelp.

Kontaktperson:

Underdirektør Atle Grøhn, tlf. 22 24 87 27

Bestilling av Ot.prp. nr. 47 (1996-97) Om lov om endring lov av 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd:
Alle statlige institusjoner kan bestille ønsket antall eksemplarer fra Statens trykksakekspedisjon.

Ordfører eller rådmenn i kommuner eller fylkeskommuner kan rekvirere ett eksemplar hver fra Statens trykksakekspedisjon. Utover dette må de kjøpe i Akademika AS, Møllergt. 17, telefon 22 11 67 70.
Privatpersoner må kjøpe i Akademika A/S.
Statens trykksakekspedisjon, postboks 8169 Dep., 0034 Oslo
Telefaks: 22 24 27 86
E-post: X.400: S=ste-bestilling;O=ft;P=dep;A=telemax;C=no
Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Ot.prp. nr. 47 (1996-97) blir også tilgjengelig på Internett: http://odin.dep.no/shd/

Lagt inn 18 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen