Historisk arkiv

Ny klagenemnd for søknaderom behandling i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 3
22.1.97

Forslag fra helseminister Gudmund Hernes:

Ny klagenemnd for søknaderom behandling i utlandet

I et høringsnotat går helseminister Gudmund Hernes inn for å opprette en ny lovfestet klagenemnd for behandling av avslag på søknader om medisinsk behandling i utlandet.

Erfaring har vist at en del pasienter ønsker å reise til utlandet for å få behandling som ikke er etablert behandling i Norge eller inngår i forskningsprosjekter som norske forskningsmiljøer har sluttet seg til. Det kan også være at norske sykehus har har for liten kapasitet og derved lange ventelister, at norske leger har hatt mangelfull kompetanse på enkelte områder, eller at norske fagmiljøer har nektet å utføre visse behandlingsformer fordi de ikke er kjent med dem, er i tvil om nytten av dem, eller mener at de ikke bør utføres fordi de kan ha uheldige skadevirkninger eller er for kostbare i forhold til nytten. Noen har også reist til utlandet for å få behandling som ikke er, eller var tillatt eller ikke tatt i bruk her i landet.

Mange av pasientene har hatt alvorlig og uhelbredelig sykdom eller svært plagsomme symptomer og er innstilt på å prøve alt for å bli friske. En del er barn. Nye kunnskapskilder som databaser og Internett har gjort det enklere for personer både med og uten medisinsk fagkunnskap å få tilgang til nyeste medisinske kunnskap. Dette har trolig bidratt til at stadig flere ønsker å få tilgang på tilbud som ligger utenfor det ordinære behandlingstilbudet

Nåværende ordning med bidrag fra folketrygden til behandling i utlandet går ikke klart fram i folketrygdloven. Rikstrygdeverkets vedtak om ytelse av bidrag er unntatt fra anke til Trygderetten. Disse sakene behandles etter forvaltningslovens bestemmelser med Sosial- og helsedepartementet som klageinstans. Praksis for ytelse av bidrag baseres på

retningslinjer fastsatt av Rikstrygdeverket. Mange av sakene vedrørende behandling i utlandet involverer vanskelige spørsmål både av medisinsk, etisk og prioriteringsmessig karakter. Erfaring har vist at adgangen til at Rikstrygdeverkets vedtak i denne type enkeltsaker kan påklages til departementet, medfører flere prinspielle svakheter.

For å sette saker vedrørende behandling i utlandet inn i en større forvaltningsrettslig og prioriteringsmessig sammenheng, ser helseministeren dessuten behov for å etablere klarere lovforandring med kriterier fastsatt i forskrift, tydelig ansvarsforankring, rutiner som sikrer kortest mulig saksbehandling samt en klageordning som innebærer at vedtak i klagesaker ikke kan overprøves av overordnet forvaltningsmyndighet.

I høringsnotatet blir det derfor foreslått mindre endringer i folketrygdloven. Endringene vil medføre klarere lovbestemmelser, men disse vil fortsatt ikke hjemle direkte rettigheter. De nærmere kriterier for ytelse av bidrag vil bli fastsatt i forskrift. Det foreslås videre opprettet en særskilt lovfestet klagenemnd for bidrag til behandling i utlandet. Klagenemndas vedtak skal ikke kunne bringes inn for Trygderetten eller annen forvaltningsmyndighet. Ordningen vil medføre at departementet ikke lenger er klageinstans i denne type enkeltsaker. Den foreslåtte klagenemnda for utenlandssaker vil bli et domstolsliknende organ, og derved den type organ som anses best skikket til å ivareta rettssikkerheten i enkeltsaker, herunder hensynet til likebehandling.

Høringsfristen er satt til 15. mars 1997.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Kari Sønderland telefon 22 24 86 75
Rådgiver Grete Gjertsen telefon 22 24 87 76

Lagt inn 22 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen