Historisk arkiv

Ny samlet sykefraværsstatistikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 59
1.9.97

Ny samlet sykefraværsstatistikk

En arbeidsgruppe nedsatt av Sosial- og helsedepartementet legger i disse dager fram forslag til opplegg for utarbeiding av en samlet statistikk over sykefraværet i Norge. Hovedformålet med forslaget er å få bedre kunnskap om sykefraværet som bl.a. kan gi grunnlag for å bedre arbeidsmiljøet og motvirke videre økning i sykefraværet. Det foreslås opprettet et sentralt sykefraværsregister i Rikstrygdeverket.

Dagens statistikk over sykefraværet er ikke god nok, og behovet for forbedringer har vært påpekt flere ganger de siste årene. Det finnes i dag flere forskjellige statistikker over sykefravær, men disse er tilpasset ulike behov og er derfor vanskelig å sammenlikne. I tillegg har en nokså ufullstendig statistikk over fravær av inntil 14 dagers varighet, dvs den perioden hvor arbeidsgiver dekker sykepengene. Forslaget som nå er lagt fram, innebærer flere viktige forbedringer. Forslaget er utarbeidet i samråd med partene i arbeidslivet og berørte offentlige myndigheter. Ivaretakelse av personvernet har stått sentralt i dette arbeidet.

Den nye sykefraværsstatistikken er sammensatt av to deler. Den ene delen vil dekke sykefravær fra og med 4. dag og vil bli bygget opp på grunnlag av trygdeetatens registreringer av sykmeldingsattestene for den enkelte sykmeldte. Den andre delen vil dekke sykefravær av 1-3 dagers varighet og opplysningene vil bli samlet inn fra et utvalg bedrifter. Det nye registeret vil være underlagt de konsesjoner og regler som gjelder for bearbeiding, lagring og spredning av data. Statistikk etter det nye opplegget foreslås publisert kvartalsvis. Første mulige publisering vil kunne inneholde tall for første kvartal 1998.

Statistikken vil kunne bli et svært viktig redskap i det sykdomsforebyggende arbeidet bl.a. i den enkelte virksomhet, og vil også kunne gi bedre muligheter til å vurdere effektene av ulike tiltak som settes i verk for å redusere sykefraværet. Statistikken vil bli produsert i et samarbeid mellom Rikstrygdeverket og Statistisk sentralbyrå.

Kontaktpersoner:
Prosjektleder Marianne Dalgard, Rikstrygdeverket, tlf. 22 92 78 16
Rådgiver Ingunn Monsen, Sosial- og helsedepartementet, tlf. 22 24 86 17.
Avdelingsdirektør Odd Helge Askevold, Sosial- og helsedepartementet, tlf 22 24 86 08.

Lagt inn 1 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen