Historisk arkiv

Nye driftsavtaler for privatpraktiserende helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 67
12.09.97

Nye driftsavtaler for privatpraktiserende helsepersonell

Det etableres en øremerket tilskuddsordning for fylkeskommuner og kommuner som pr 1. juli 1998 inngår driftsavtaler med helsepersonell som hittil har hatt privat praksis uten driftsavtale.

Fra 1. juli neste år vil det ikke lenger bli utbetalt trygderefusjon til privatpraktiserende helsepersonell som ikke har driftsavtale. Lovendringene omfatter leger, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter. Sosial- og hesledepartementet orienterer nå fylkene om hvordan ordningen skal iverksettes, og hvilke kriterier for avtale som skal legges til grunn.

Det vil bli satt av inntil 150 mill kroner til dette formålet på årsbasis. I tillegg vil det bli overført midler til fylkeskommunene som kompensasjon for økte lønnsutgifter til sykehusleger som bruker mer av sin arbeidstid i sykehuset til erstatning for privat deltidspraksis.

Visse grupper yrkesutøvere vil beholde en eventuell refusjonsrett også etter 1. juli 1998, uten at det stilles krav om driftsavtale. Dette gjelder blant annet spesialister i psykiatri og klinisk psykologi med avtaleløs praksis ved siden av annen hovedstilling. Driftsavtalen kan imidlertid ikke ha et mindre omfang enn 1/5 av fullt driftstilskudd. Ordningen gjelder for en overgangsperiode.

Formålet med den nye avtalepolitikken er at privatpraktiserende helsepersonell på en bedre måte enn hittil kan bidra til å dekke behovet for prioriterte helsetjenester. Dette betyr at spesialister med driftsavtale i større grad enn hittil må arbeide på grunnlag av fylkeskommunale prioriteringer og planer, som en integrert del av fylkeshelsetjenesten.

Fylkeskommunene skal innen 31. januar 1998 legge frem planer for inngåelse av nye driftsavtaler. De individuelle driftsavtalene med yrkesutøverne skal inngås i løpet av forsommeren neste år.

Kontaktperson:
Underdirektør Atle Grøhn, tlf. 22 24 87 27

Lagt inn 12 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen