Historisk arkiv

Økt brukerinnflytelse i psykisk helsevern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 21
7.4.97

Økt brukerinnflytelse i psykisk helsevern

Sosial- og helsedepartementet vil stimulere til økt brukerinnflytelse på tjenester til mennesker med psykiske lidelser, og har derfor bevilget midler til prosjektet "Kvalitetssikring gjennom økt brukermedvirkning i psykisk helsevern". Prosjektet starter opp i år, og skal etter planen vare til 2000.

Gjennom prosjektet skal det utvikles ulike former for kvalitetssikrning som fanger opp brukernes erfaringer. Tjenestetilbudene skal vurderes samlet og helhetlig, og det betyr at både kommunale og fylkeskommunale tilbud skal vurderes i sammenheng. Dette gjelder blant annet tilbudet i de psykiatriske sykehusene og oppfølging av brukerne i kommunene i form av hjelp til bolig, sysselsetting, fritidsaktiviteter ol. Prosjektet skal være en pådriver og støtte for kommunene i arbeidet med å lage planer for tjenestetilbud til mennesker med psykiske lidelser og å opprette kvalitetsutvalg. Kommunenes og fylkeskommunens kvalitetsutviklingsarbeid skal utvides ved å trekke med brukerorganisasjonene, og ved systematisk å hente inn synspunkter fra brukerne. Foreningen Mental Helse Sør-Trøndelag skal i samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune drive prosjektet.

Prosjektet skal bygge nettverk med brukerne i sentrum. Brukernes erfaringer og vurderinger skal innhentes gjennom brukermøter i kommuner, poliklinikker og institusjoner, og skal ved hjelp av nettverket kanaliseres inn til bl.a. de etablerte kvalitetsutvalgene ved psykiatriske institusjoner.

En slik modell kan i vesentlig grad bidra til å støtte og veilede brukerrepresentantene i kvalitetsutvalgene. Med dagens ordning er det vanskelig for brukerrepresentantene å fange opp og fremføre synspunkter fra grupper som ofte fremstår som fragmenterte og usynlige.

Kontaktpersoner:
Dagfinn Bjørgen, leder for Mental Helse Sør-Trøndelag, tlf: 73531577
Eldbjørg Langørgen, førstekonsulent, Sør-Trøndelag fylkeskommune, tlf: 73996500
Sigurd Johns, rådgiver, Sosial- og helsedepartementet, tlf: 22248677

Lagt inn 7 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen