Historisk arkiv

Omfanget av tvangssterilisering i Norge blir utredet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 64
08.09.97

Omfanget av tvangssterilisering i Norge blir utredet

Sosial- og helsedepartementet tok høsten 1994 initiativ til et forskningsprosjekt om sterilisering av tatere i perioden 1934-77. Det finnes foreløpig ingen samlet kunnskap om hva som skjedde i denne perioden, men departementet regner med at man vil finne mange av svarene når prosjektet avsluttes neste sommer.

Det har i det siste kommet frem at det i Sverige i tidsrommet fra 1934 til 1960-tallet ble foretatt tvangssterilisering av ca 6 000 personer. Den svenske regjering har bebudet en offentlig gransking av tvangssteriliseringen, som skal ha omfattet spesielle etniske grupper, særlig tatere.

Spørsmålet om tvangssterilisering er kommet opp også i Norge.

Etter dagens steriliseringslov (lov av 3. juni 1977 nr 57) er det ikke adgang til å foreta sterilisering på personer som ikke selv har fremsatt begjæring om det. I noen tilfelles kreves det samtykke fra vedkommendes verge. Tvangssterilisering er ikke tillatt. Et unntak gjelder likevel personer som har en så alvorlig sinnslidelse eller psykisk utviklingshemming eller psykisk svekkelse, at vedkommende ikke har evne til å ta standpunkt til spørsmålet om sterilisering. For disse personene kan vergen fremsette søknad om om sterilisering uten vedkommendes samtykke. Søknaden avgjøres da av en fylkesvis oppnevnt steriliseringsnemnd.

Dagens steriliseringslov avløste en lov av 1. juni 1934. Heller ikke etter denne loven var det i utgangspunktet adgang til tvangssterilisering. Loven åpnet imidlertid for sterilisering etter såvel egen som etter andres begjæring. Det er likevel mulig at det har forekommet tvangssteriliseringer, ved at det er foretatt steriliseringer uten gyldig samtykke fra pasienten. Dette kan ha skjedd ved at pasienten har blitt forledet til å gi samtykke, har gitt samtykke under press, ikke har vært i noen reell valgsituasjon, ikke har forstått konsekvensene av samtykke, eller at steriliseringsinngrep har blitt foretatt uten at vedkommende har vært klar over det, f eks i forbindelse med abort.

Norsk Forskningsråd har med støtte fra Sosial- og helsedepartementet igangsatt flere forskningsprosjekter vedrørende taternes situasjon i Norge. Ett av disse prosjektene omhandler sterilisering av tatere i perioden 1934-1977. Det er usikkert hvor mange tatere som ble sterilisert mot eget ønske, hvor lenge en slik praksis pågikk og på hvilket grunnlag de ble sterilisert. Prosjektet vil gjøre rede for de faktiske forholdene omkring sterilisering av tatere i henhold til steriliseringsloven i perioden 1934-1977. Prosjektet vil også gi informasjon om tvangssterilisering av andre enn tatere. Dette vil gi grunnlag for å vurdere om det er behov for å utrede nærmere situasjonen for andre grupper.

For det første vil prosjektet ta opp motivene bak 1920- og 30-årenes krav om å sterilisere tatere, hvordan motivene tok form, og hvor lenge de ble opprettholdt. Dernest skal det undersøkes hvordan disse holdningene ble omsatt til handling. Målet vil være å fastslå hvor mange tatere som som ble sterilisert etter lovens ulike paragrafer, og hvordan steriliseringen til enhver tid ble begrunnet. Videre vil prosjektet drøfte hvorvidt tatere ble utsatt for en annen praksis enn andre personer. Datagrunnlaget vil man først og fremst finne i "Steriliseringsarkivet" etter det tidligere Helsedirektoratet og arkivsaker etter Norsk misjon blant hjemløse. Prosjektet vil være ferdig juni 1998.

Sosial- og helsedepartementet vil komme tilbake til saken etter at rapporten fra forskningsprosjektet foreligger. Departementet vil i den forbindelse også vurdere spørsmålet om eventuell erstatning til personer som urettmessig har blitt sterilisert.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Kari Sønderland, tlf. 22 24 86 75

Lagt inn 8 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen