Historisk arkiv

Pasientene er villige til å reise for å få raskere behandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 9
13.02.97

Pasientene er villige til å reise for å få raskere behandling

- Jeg er svært fornøyd med resultatet av ventelistedugnaden, sier helseminsiter Gudmund Hernes. Evalueringen som er foretatt, viser at vi kan få gode resultater ved å bruke utradisjonelle virkemidler i helsesektoren.

En evaluering av ventelistedugnaden ved Røros sykehus og Legevakten i Oslo viste at 60 prosent av pasientene som sto på venteliste med ortopediske sykdommer var villige til å få behandling ved sykehus utenfor eget fylke, hvis det reduserte ventetiden med 2 måneder. Pasientene er mer villige til å reise enn man hittil har antatt, og mer villige enn de ortopediske legespesialistene trodde.

Pasientene la mest vekt på at de ble operert av en anerkjent kirurg og at ventetiden var kort. Dette ble prioritert høyere enn god sykepleie, reiseavstand og at samme lege hadde ansvaret for pasienten både ved poliklinisk undersøkelse og ved operasjonen.

Evalueringen viser at halvparten av pasientene ikke var kjent med at de var tildelt garanti. 10% av pasientene som var tildelt garanti, og som ikke hadde fått tilbud om behandling, hadde heller ikke bestemt seg for om de ønsket operasjon for sin sykdom. 23% var ikke aktuelle for behandling, til tross for at de var tildelt garanti og var henvist til behandling ved Legevakten i Oslo. - Tallene viser de mange problemene ved praktisering av dagens garantiordning, sier Hernes.

Antallet brudd på ventetidsgarantien var foranledningen til at ventelistedugnaden ble startet våren 1996. Til tross for at mange sto på ventelister rundt i landet, var det ledig kapasitet for operasjoner ved Legevakten i Oslo og ved Røros sykehus. I løpet av 1996 fikk 1 150 pasienter behandling som følge av dugnaden.

Evalueringen er gjennomført av Senter for helseadministrasjon ved Universitet i Oslo, og er utført av Anders Bjørneboe (tlf. 22 04 27 68) og Bjarne Riis Strøm (tlf. 32 11 60 00), på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet.

Kontaktpersoner:

Ekspedisjonssjef Haakon Melsom, tlf. 22 24 87 00

Rådgiver Petter Faye-Lund, tlf. 22 24 85 18

Lagt inn 13 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen