Historisk arkiv

Regjeringen vil gi konsesjon for kombinert lager og deponi i Himdalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 12
28.2.97

Regjeringen vil gi konsesjon for kombinert lager og deponi i Himdalen

Regjeringen har i statsråd i dag gitt Statsbygg konsesjon til til oppføring av kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall i Himdalen i Aurskog-Høland kommune på de vilkår som er anført i innstillingen fra Statens strålevern.

Det lavt og middels radioaktive avfallet i Norge lagres idag ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Avfallet stammer fra IFE's forskningsreaktorer i Halden og på Kjeller, fra annen forskning, sykehus og industri. Det har lenge vært kjent at lagerkapasiteten på Kjeller er utilstrekkelig og at det er behov for et mer permanent alternativ.

Etter at ulike alternativ var blitt vurdert og en konsekvensutredning etter plan og bygningsloven gjennomført i 1992, foreslo Regjeringen for Stortinget i november 1993 at det bygges et kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall i Himdalen. Stortinget sluttet seg i april 1994 til Regjeringens forslag.

Det må søkes om konsesjon for anlegget i henhold til lov av 12. mai 1972 nr. 28 om atomenergi-virksomhet. Med bakgrunn i loven legges det opp til at det først søkes om konsesjon for oppføring og deretter om konsesjon for drift av anlegget.

Statsbygg har søkt om konsesjon for etablering av et kombinert lager og deponi for lav- og middels radioaktivt avfall i Himdalen. På anmodning fra Sosial- og helsedepartementet har Statens strålevern vurdert og avgitt innstilling om søknaden.

Under behandlingen har Statens strålevern underrettet svenske strålevern-

myndigheter og hatt kontakt med bl.a. Statens institutt for folkehelse og Statens forurensningstilsyn. For det planlagte anlegget er det stilt strenge krav, i samsvar med internasjonale sikkerhetsstandarder.

På anmodning fra norske myndigheter oppnevnte Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) en gruppe av internasjonale eksperter for å gjennomgå det norske arbeidet med å planlegge et kombinert lager og deponi for lavt og middelaktivt avfall i Himdalen. Gruppen besøkte Norge i september 1995. Gruppens rapport er offentlig tilgjengelig og ble publisert av Statens strålevern som StrålevernRapport 1995:10.

Denne gruppen har bemerket at de krav som stilles til anlegget er betydelig strengere enn anbefalt internasjonalt.

Sosial- og helsedepartementet har ansvaret for behandling av konsesjonssøknad og gjennom Statens strålevern ansvar for tilsyn med anlegget.

Planleggings- og samordningsdepartementet vil gjennom Statsbygg ha et overordnet ansvar for bygging av anlegget. Statsbygg vil ha eieransvaret for anlegget.

Videre er det en forutsetning at IFE søker om konsesjon for drift av anlegget på et senere tidspunkt.

Kontaktperson:

Ekspedisjonssjef Andreas Disen, telefon 22 24 86 40

Avdelingsdirektør Hans Ånstad, telefon 22 24 87 02

Lagt inn 28 februar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen