Historisk arkiv

Rett person på rett plass - Handlingsplan for helse- og omsorgspersonell 1998-2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.56
27.08.97

Rett person på rett plass

Handlingsplan for helse- og omsorgspersonell 1998-2001

En riktig disponering av personellet er helt avgjørende for at pasientene får den behandling og pleie de trenger. Det er ikke mulig å nå de mål som er satt for satsningen på eldreomsorgen uten en kraftig økning i personellinnsatsen. Regjeringen foreslår 110 millioner kr i 1998 for å styrke videreutdanning, rekrutteringstiltak og organisasjonsutvikling. I tillegg foreslås å opprette flere studieplasser for helsepersonell ved høyskoler og universiteter.

Statsminister Thorbjørn Jagland og helseminister Gudmund Hernes la onsdag fram Sosial- og helsedepartementets handlingsplan for helse- og omsorgspersonell.

Statsministeren tok utgangspunkt i at arbeidet med reformene i helse- og omsorgsektoren har avdekket store utfordringer når det gjelder personellutvikling og rekruttering. Dels skaper mangel legespesialister og andre fagfolk flaskehalser i systemene, og dels blir spesialutdannet personell satt til oppgaver som andre kunne utført langt bedre. Handlingsplanen er starten på et langsiktig systematisk arbeid med personellspørsmål.

De viktigste tiltakene i handlingsplanen er å:

  • Bevilge 16 millioner kr til etterutdanningstilbud for hjelpepleiere og andre med helse- og omsorgsfag fra videregående opplæring og støtte etablering av videreutdanning i helsefagene, primært innenfor rammen av ordningen med teknisk fagskole. Etablere et program for kvalifisering av ufaglærte arbeidere i pleie- og omsorgssektoren. Det foreslås avsatt 18 millioner kroner til dette.
  • Øke kapasiteten i prioriterte videreutdanninger for høyskoleutdannet helse- og omsorgspersonell. Det foreslås bevilget 15 millioner kr til dette formålet. Øke

opptakskapasiteten i vernepleierutdanningen og sykepleierutdanningen. Etablere avkortet sykepleierutdanning for erfarne hjelpepleiere og omsorgsarbeidere, og gi flere tilbud om desentralisert sykepleierutdanning på deltid.

  • Styrke kompetansen for personell i psykiatrien ved å prioritere personelltiltak som en del av psykiatriplanen i 1998. Det foreslås avsatt inntil 45 millioner kr til dette formålet.
  • Øke opptakskapasiteten i medisin med nye studieplasser i utlandet og i Nord-Norge og Trondheim. Forbedre turnustjenesten for å hindre at den blir en flaskehals i legeutdanningen. Utarbeide en overordnet plan for legespesialistutdanningen i Norge, og korte ned utdanningstiden for legespesialister for å kunne øke kapasiteten.
  • Revidere innholdet i sykepleierutdanningen, og sette ned et utvalg for å utrede og foreslå tiltak i helsefagutdanningene som kan styrke studentenes pasientkontakt og deres kompetanseisamarbeid med andre profesjoner.

Handlingsplanen kan bestilles fra:

linkdoc099005-990184#docStatens trykksakekspedisjon
Postboks 8169 Dep
0032 Oslo
brosjyrenummer I-0895 B

Lagt inn 27 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen