Historisk arkiv

Samordning av sykehus i Osloregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 23
10.04.97

Samordning av sykehus i Osloregionen

Det er behov for en bedre samordning av sykehusene i hovedstadsområdet. Flere ulike løsninger må vurderes for å få dette til. Jeg har ikke tatt stilling til noen spesiell organisatorisk modell. Det vil bli gjort som en del av oppfølgingen av Hovedstadsutvalgets innstilling, sier helseminister Gudmund Hernes i en kommentar til dagens oppslag i Dagens Næringsliv om "Storfusjon av Oslo-sykehus".

I Stortingsmeldingen om styring av sykehus, anbefales det at flere sykehus skal kunne samles som en organisatorisk enhet, uten at det tas stilling til det enkelte sykehus.

Sykehusstrukturen i Oslo/Akershus er spesiell, med det tettest befolkede området i landet, og et stort antall sykehus med tildels overlappende oppgaver.

Både Stadås/Dolva utvalget og Hovedstadsutvalget har begge vært opptatt av dette spørsmålet. Begge utredninger viser til at det er betydelige potensialer i forhold til økt behandlingskapasitet og kvalitetsforbedring ved å foreta en bedre samordning av oppgaver mellom sykehusene.

I oppfølgingen av Hovedstadsutvalgets innstilling, som nå er ute til høring vil det blant annet tas stilling til tilhørighet til helseregion for Oslo og Akershus. Forvaltningsgrenser må ikke hindre pasientenes fremtidige rett til fritt å velge sykehus. En vil også vurdere erfaringene fra København, der stat og amt har dannet felles eierselskap for sykehus. Den danske modellen er såvidt ny at det foreløpig er vanskelig å trekke overførbare konklusjoner,sier helseminister Gudmund Hernes.

Lagt inn 10 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen