Historisk arkiv

Situasjonen ved Radiumhospitalet er uholdbar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 70
09.10.97

Situasjonen ved Radiumhospitalet er uholdbar

-Situasjonen ved Radiumhospitalet er uholdbar, sier helseminister Gudmund Hernes i en kommentar til de siste dagers oppslag om ansettelse av leger og strålekapasitet. Problemet er maskinkapasitet, dels personalknapphet.Vi har satset på å styrke dem begge. På Radiumhospitalet er det knapphet på personale som er det mest akutte problemet.

Stortingets vedtak om å besette 10 nye stillinger for utenlandske leger ved Radiumhospitalet blir iverksatt i løpet av kort tid. Det vil i Statsråd i morgen legges fram en forskrift som åpner for å ansette disse legene.

- Det er et stort behov for å styrke kreftomsorgen i Norge. Radiumhospitalets mulighet for å ivareta sitt ansvar som landets fremste behandlingssted for kreftpasienter må sikres. Knapphet på kvalifiserte spesialister i Norge gjør det nødvendig å foreta en særskilt rekruttering av spisskompetanse fra utlandet, slik Stortinget har forutsatt. Dersom Radiumhospitalet skulle hente 10 av de fremste kreftspesialister fra andre norske sykehus, ville blant annet problemet med mangelfull strålekapasitet bare bli forflyttet i distriktene, sier helseminister Gudmund Hernes i en kommentar.

Den aktuelle forskriften åpner for å foreta særskilt tilsetting av lege ansatt i utlandet innenfor spesialiteter med svak rekruttering ved statens sykehus, uten forutgående kunngjøring. Det forutsettes at tjenestestedet har landsdekkende funksjoner.

- Det presiseres at denne bestemmelsen kun skal kunne anvendes unntaksvis. Jeg legger til grunn at rimelig geografisk fordeling av leger fortsatt skal sikres gjennom den etablerte avtalen om legefordeling (ULS), med staten, KS, Oslo kommune og Legeforeningen som samarbeidende parter. Der det er for få norske legespesialister til å dekke de høyspesialiserte regions- og landsfunksjoner på en forsvarlig måte, må det være et visst rom for å kunne hente inn nødvendig kompetanse fra utlandet.

En tilsvarende ordning for fylkeskommunale sykehus med lands- og regionsfunksjoner må vurderes i ekstraordinære tilfelle. Det vil være naturlig å følge dette opp i forbindelse med den pågående revisjon av helselovgivningen, sier helseministeren.

Kreftpasienter skal prioriteres høyt, og slippe å vente i mange uker på behandling. Vi tar derfor sikte på å opprette satelittavdelinger for stråleterapi som skal supplere det eksisterende tilbudet.Den første vil stå klar i Rogaland i 1998 og tilsvarende i Agder i 1999. Radiumhospitalet fikk i 1997 tildelt 5 mill. kroner til utstyr.- Jeg kan ikke aksepetere at fylker som har fått ekstrabevilgninger til strålebehandling, ikke gir kreftpasienter den nødvendige høye prioritet. De pasientene som trenger behandling mest, skal få det når de trenger det, avslutter Hernes.

Lagt inn 14 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen