Historisk arkiv

Statens tobakksskaderåd - Nye vedtekter og nytt råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 61
03.09.97

Statens tobakksskaderåd

Nye vedtekter og nytt råd

Sosial- og helsedepartementet har 2. juli 1997 fastsatt nye vedtekter for Statens tobakksskaderåd. Sosial- og helsedepartementet har videre oppnevnt en ny rådsforsamling (Rådet). Avdelingssjef Arvid Libak, Ullevål sykehus, er oppnevnt som leder av det nye Rådet.

Statens tobakksskaderåd (STR) ble etablert i 1972 og har således vært i virksomhet i 25 år. Forrige rådsperiode utløp 31.12.96. I forbindelse med oppnevning av nytt råd ble Statskonsult gitt i oppdrag å foreta en gjennomgang av STR (Rapport 1996:21 Tobakksskaderådets organisering og funksjon). Som oppfølging av Statskonsults gjennomgang har Sosial- og helsedepartementet foretatt en revidering av STRs vedtekter.

Vedtekter

Statens tobakksskaderåd er et kompetanse- og forvaltningsorgan under Sosial- og helsedepartementet i spørsmål som angår tobakk og helse. STR består av en rådsforsamling og en administrasjon. Administrasjonen, som ledes av en direktør, er ansvarlig forvaltningsorgan overfor Sosial- og helsedepartementet. De nye vedtektene baserer seg i hovedsak på en videreføring av dagens organisering av STR, men de angir en klarere ansvarsdeling mellom Rådet og administrasjonen. De nye vedtektene har vært på bred høring.

Statens tobakksskaderåd skal bl.a.:

  • arbeide for å forebygge tobakksskader ved å påvirke tobakksbruk i befolkningen. STR skal følge med i utviklingen i tobakksbruken, herunder bidra til å evaluere virkningen av tobakksforebyggende tiltak.
  • holde seg løpende orientert om forskningsresultater vedrørende tobakksbruk og helse, og om hvilke forhold som påvirker bruk av tobakk. STR kan foreslå og eventuelt ta initiativ til vitenskapelige undersøkelser vedrørende tobakk, helse og livsstil.
  • tilrettelegge og spre kunnskap og informasjon om tobakk og helse til helse- og sosialsektoren, skoler og universiteter, andre relevante myndigheter, presse og kringkasting, arbeidslivet og det alminnelige publikum.

Rådet

Statskonsult konkluderte i ovennevnte gjennomgang av STR, at rådsforsamlingens rolle som faglig rådgivningsorgan burde tydliggjøres ved at den sammensettes av fagpersoner. I de nye vedtektene er det lagt vekt på at rådsforsamlingen skal bestå av 12 medlemmer som samlet skal representere en bred kompetanse vedrørende tobakk og helse. Medlemmene oppnevnes av Sosial- og helsedepartementet for 3 år ad gangen, herunder leder og nestleder. Reoppnevning kan finne sted.

Rådet vil i perioden 2.7.97-31.12.99 bestå av følgende medlemmer:

Avdelingssjef Arvid Libak , Ullevål sykehus, leder Forsker dr. psycol. Bente Wold, Hemil-senteret Bergen, nestleder Avdelingsoverlege dr. med. Erik Dybing, Statens institutt for folkehelse Avdelingsleder Sidsel Graff-Iversen, Statens helseundersøkelser 1. amanuensis dr. med. Inger Torhild Gram, Universitetet i Tromsø Forsker cand. juris Elisabeth Stang, Universitetet i Oslo Professor dr. juris Asbjørn Kjønstad, Universitetet i Oslo Forsker dr. med. Ivar Sønbø Kristiansen Seksjonsleder dr. polit. Karl Erik Lund, Den Norske Kreftforening 1. amanuensis, dr. med. Maja-Lisa Løchen, Universitetet i Tromsø Professor dr. psycol. Per Schioldborg, Universitetet i Oslo Forskn.sjef, dr. polit. Jørgen Aasness, Statistisk sentralbyrå

Kontaktpersoner:

Avdelingssjef Arvid Libak, leder av rådsamlingen i STR, Ullevål sykehus, tlf: 22 11 79 8
Byråsjef Jan Berg, Sosial- og helsedepartementet, tlf: 22 24 87 67

Lagt inn 3 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen