Historisk arkiv

Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene - Nøkkeltall for behov og tjenestetilbud på kommunenivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 50
5.8.97

Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene

Nøkkeltall for behov og tjenestetilbud på kommunenivå

Nå kan landets kommuner sammenligne sitt eget tjenestetilbud i 1996 med nabokommuner, kommuner av samme størrelse, eget fylke og hele landet. Publikasjonen med sammenligningstall består av foreløpig statistikk på sentrale områder innenfor helse- og sosialsektoren i alle landets kommuner. Statistikken omfatter også bydelstall for 23 av landets bykommuner.

Sosial- og helsedepartementet har sendt ut årets publikasjon med sammenligningstall som er en del av Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene. I Styrings- og informasjonssystemet inngår også et rundskriv (I-21/97) med nasjonale mål og hovedprioriteringer.

Sammenligningstallene gir viktig informasjon til plan og budsjettarbeidet. Samtidig gir statistikken den enkelte kommune et grunnlag for å sammenligne behov og tjenesteproduksjon med andre kommuner og med lands- og fylkestall. Tallmaterialet danner også grunnlaget for fylkeslegens/fylkesmannens oppfølging av den enkelte kommune. Innholdet i publikasjonen bygger vesentlig på statistikk innsamlet og tilrettelagt av Statistisk sentralbyrå. I tillegg har Rikstrygdeverket, Sosial- og helsedepartementet og Statens helsetilsyn bidratt med tallmateriale i årets utgave.

Årets hefter med sammenligningstall består av foreløpig tall for 1996. Endelige tall for 1996 kommer med kommunearkene som sendes ut i oktober 1997. Heftene inneholder to samletabeller og 23 nøkkeltall:

  • samletabell 1 som gir et sammendrag av utviklingen i helse- og sosialtjenesten i kommunene. Tabellen inneholder informasjon om årsverk i kommunehelsetjenesten, pleie- og omsorgstjenesten og sosialtjenesten, antall mottakere av hjemmetjenester,
  • antall alders- og sykehjemsplasser pr 100 innbyggere 80 år eller eldre, og antall sosialhjelpstilfeller og størrelsen på økonomisk sosialhjelpsstønad.
  • samletabell 2 som inneholder data om hjemmetjenester og institusjonsbeboere i GERIX- kommunene. GERIX er et informasjonssystem for pleie- og omsorgstjenestene i kommunene og inkluderer i dag 60 kommuner. Systemet utvikles bl a for å forbedre kommune- og statsforvaltningens tilgang til data om situasjon og utvikling i tjenestetilbudet for funksjonshemmede og eldre.
  • 8 nøkkeltall som beskriver situasjonen/behovene i den enkelte kommune: Befolkningstall, omfanget av enslige forsørgere, indeks for levekårsproblemer, problemer blant voksne, problemer blant barn og unge, rusmiddelrelaterte forhold, forventet gjenværende leveår og kommunes økonomiske bæreevne.
  • 15 nøkkeltall som gir et bilde av tjenestetilbudet i den enkelt kommune: Helse- og sosialsektorens andel av totale driftsutgifter, ressursbruk på deltjenester, personell (årsverk), forebyggende helsearbeid, tilbud til mennesker med psykiske lidelser, stønadssats og utbetalt beløp for økonomisk sosialhjelp, langtidsmottak av sosialhjelp, virksomheten i åpen omsorg, brukerbetaling for hjemmetjenester, boliger for eldre og funksjonshemmede, boformer for eldre med heldøgns omsorg, pleie- og omsorgstjenesten i kommunene, og forbruk av somatiske sykehustjenester.

Publikasjonene skal bestilles fra Statens trykksaksekspedisjon:

Statens trykksaksekspedisjon
Postboks 8169 Dep
0032 Oslo
e-post: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Rundskriv I-21/97 Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene. Nasjonale mål og hovedprioriteringer 1997/98.

Heftene med sammenligningstall I-0892/1B-6B
Finnmark, Troms, Nordland: I-0892/1B
Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal: I-0892/2B
Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland: I-0892/3B
Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold: I-0892/4B
Buskerud, Oppland, Hedmark: I-0892/5B
Akershus, Østfold, Oslo: I-0892/6B

Kontaktpersoner

SHD: Marit Lie tlf 22 24 86 47
SSB: Harald Tønseth tlf 22 86 46 36

Lagt inn 5 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen