Historisk arkiv

Trygghet og ansvarlighet med fast lege

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 13
14.3.97

Trygghet og ansvarlighet med fast lege

- En fastlegeordning skal gi befolkningen større trygghet og tilfredshet med primærlegetjenesten, sier helseminister Gudmund Hernes. Ordningen skal bidra til å sikre kvaliteten i allmennlegetjenesten, og sikre større innflytelse over behandlingen for pasientene. Hernes mener at en fastlegeordning vil kunne skape bedre oversikt, og gi større muligheter for evaluering, kostnadskontroll og utvikling av legetjenesten.

- Vi har aldri hatt så gode forutsetninger for å løse befolkningens helseproblemer som nå. Likevel viser erfaringen at det er mange svakheter ved dagens systemer. Stortings-meldingen som legges frem i dag er et viktig skritt på veien mot en samlet sett bedre helsetjeneste, sier helseministeren.

I linkdoc030005-040006#docStortingsmelding nr. 23 (1996-97) Trygghet og ansvarlighet - Om legetjenesten i kommunene og fastlegeordningen, legger regjeringen frem en modell for legetjenesten i kommunene som gir alle innbyggere rett til å velge sin faste allmennlege. Til grunn for denne modellen ligger bl.a. et forsøk som er gjennomført i fire kommuner (Trondheim, Tromsø, Lillehammer og Åsnes) i perioden 1993-96. Både innbyggerne, de fleste allmennlegene og administrasjonen i de fire forsøkskommunene ønsker å beholde ordningen på permanent basis.

- Kommunehelsetjenesten skal fortsatt være helsetjenestens fundament. Det er allmennlegene som behandler langt de fleste pasientene og som følger opp pasienter med kroniske lidelser over tid. Jo mer spesialisert og oppsplittet helsetjenesten blir, jo viktigere blir det at noen bevarer et helhetsperspektiv i forhold til pasientene, sier Hernes.

Hovedtrekkene i fastlegeordning

· Befolkningen i alle kommuner får tilbud om å velge fast lege, fortrinnsvis innen egen kommune. Det er mulig å stå utenfor ordningen, men det blir da dyrere å gå til lege.

· Er man misfornøyd kan man bytte lege inntil to ganger i året. Befolkningen skal også ha rett til annenhåndsvurderinger hos annen lege.

· Fastlegen har ansvar for å sikre sin "listebefolkning" legetjenester for alminnelige helseproblemer, inkludert øyeblikkelig hjelp på dagtid hele året. Legen skal også skaffe vikar ved fravær, delta i samfunnsmedisinsk arbeid og legevaktordning.

· Det skal innføres henvisningsplikt til spesialisthelsetjenesten, og bare fastlegen kan henvise. Som hovedregel skal det også være fastlegen som utsteder sykemelding.

· For å sikre kvalitet på tjenesten skal det legges til rette for større brukerinnflytelse og løpende kvalitetsutvikling.

· Fastlegenes inntekter skal bestå av to like store deler, - en fast del (kommunalt tilskudd) og en honorartakstdel (trygderefusjoner og egenandeler).

· Kommunene og Trygdeetaten får ansvar for administrasjon og oppfølging av ordningen.

Det er allmennlegene som har de beste forutsetningene for å drive individuelt kurativt forebyggende arbeid og oppdage sykdom på et tidlig stadium. Når allmennlegen selv står fast, skal vedkommende være pasientens "veileder" i forhold til spesialisthelsetjenesten. Legene i kommunen spiller i tillegg en sentral rolle i kommunens samfunnsmedisinske arbeid; overvåkning av helsetilstanden, planlegging av helsetjenester og grupperettet forebyggende og helsefremmende arbeid. Med en så sentral plassering i helsetjenestekjeden, er det viktig at forholdene legges til rette for at legetjenesten i kommunene fungerer optimalt.

Det er viktig å sikre legedekningen i utkantkommuner med lavt folketall. I dag har disse kommunene relativt god legedekning. For å opprettholde en god legedekning vil det bl.a. bli gitt en spesiell økonomisk kompensasjon for legene i disse kommunene. Det vil også bli vurdert om de stimuleringsordninger som finnes i dag er gode nok. Befolkningen skal kunne velge lege over kommunegrensene, og flere leger skal kunne samarbeide om en større pasientliste i disse kommunene.

I løpet av våren vil Sosial- og helsedepartementet fremme tre stortingsmeldinger med en rekke forslag til tiltak som regjeringen mener vil bidra til forbedringer i helsetjenesten:

· Trygghet og ansvarlighet - Om legetjenesten i kommunene og fastlegeordningen.

· Tilgjengelighet og faglighet - Om sykehus og annen spesialisthelsetjeneste.

· Åpenhet og helhet - Om psykiske lidelser og tjenestetilbudene.

Kontaktpersoner:

Ekspedisjonssjef Andreas Disen, telefon 22 24 86 40

Avdelingsdirektør Trine Normann, telefon 22 24 84 67

Lagt inn 14 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen