Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere det akuttmedisinske tilbudet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 65
08.09.97

Utvalg skal vurdere det akuttmedisinske tilbudet

For å legge grunnlaget for styrking av det akuttmedisinske tilbudet til befolkningen, er det oppnevnt to utvalg; luftambulanseutvalget og akuttutvalget. Disse skal vurdere de ulike leddene i den akuttmedisinske tjenesten og sammenhengen mellom dem, med tanke på at det skal utarbeides faglige krav til tjenesten.

- De viktigste faktorer når sekundene teller, er tilgjengeligheten til kvalifisert medisinsk hjelp, og tiden det tar fra en akutt tilstand oppstår til behandling iverksettes. Samhandlingen mellom leddene i den akuttmedisinske kjeden er svært viktig. Utvalgene skal gi oss grunnlag for å lage en samlet plan for denne kjeden, sier helseminister Gundumd Hernes. Utredningene blir også viktige for vår vurdering av hvilke konsekvenser det kan få å gå over til et system med spesialistsykehus og en viss sentralisering av akuttberedskapen.

Akuttmedisinske tjenester er en sammenhengende kjede hvor flere instanser og nivåer er involvert. Kjeden går fra primærlege, legevakt og akuttmedisinske kommunikasjons-sentraler, via ambulansetransport (bil, båt og fly/helikopter) til sykehusbehandling. Tilbudet til publikum avhenger både av kvaliteten i den enkelte deltjeneste, og av samvirket mellom leddene. Kvalitet og tilbud på ett nivå vil påvirke behovene i de øvrige.

Luftambulanseutvalget ble oppnevnt 28. februar 1997. Utvalget skal :

  • Gjennomgå erfaringene ved luftambulansetjenesten fram til nå, herunder nytteverdien av tjenesten, dens ressurser og økonomi.
  • Vurdere og framme forslag til organisering av og innhold i den framtidige luftambulansetjenesten, herunder ansvarsplassering, organisering sentralt, basemønster, hvilke pasientgrupper som bør prioriteres, medisinsk kompetansenivå, bemanning på fly/ helikoptre og fremme forslag til medisinskfaglige krav som bør stilles til bruk av luftambulanse.
  • Utrede de økonomiske og administrative konsekvenser av utvalgets forslag bl.a. for kommunesektoren, hvorav minst ett av forslagene skal medføre lavere eller ikke økte kostnader i forhold til dagens nivå.

I luftambulanseutvalget sitter det representanter fra Sosial- og helsedepartementet, Justisdepartementet (Hovedredningssentralen i Sør-Norge), Rikstrygdeverket, Statens helsetilsyn, Luftfartsverket, Kommunenes sentralforbund, Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Norsk institutt for sykehusforskning og Flymedisinsk institutt.

Akuttutvalget ble oppnevnt 8. september 1997. Utvalget skal:

  • Beskrive og avklare hva som utgjør leddene i den akuttmedisinske kjede og gå gjennom aktuelle offentlige etater, private operatører og statlige organisasjoners virksomhet og presisere deres roller.
  • Avklare faglige krav til de ulike ledd i den akuttmedisinske kjeden, hvilket ansvar og hvilken kompetanse de ulike tjenestene skal ha, samt krav til samarbeid mellom de enkelte tjenestene. Som ledd i dette arbeidet skal utvalget foreta en gjennomgang av den geografiske dekningen av de ulike tjenesteleddene, herunder se på bl.a. hvordan den kommunale legevakt-tjenesten bør fungere, innhold og omfang av akuttmottakstjenester ved sykehus og ambulansetjenestens virksomhet.
  • Vurdere hvilke krav som skal stilles til bil- og båtambulansetjenesten m.h.t. utstyr, bemanning og utdanning, og vurdere hvilke typer sykehus som bør ha kompetanse på hvilket nivå.
  • Redegjøre for økonomiske konsekvenser av forslagene. Utvalget skal også redegjøre for juridiske forhold, ansvarsgrensene mellom forvaltningsnivåene og de begrensninger som tilgangen på kvalifisert personell innebærer.

I akuttutvalget sitter det representanter fra kommunehelsetjenesten, nødmeldetjenesten, ambulansetjenesten, fylkes- og regionsykehus, kommunal- og fylkeskommunal administrasjon, brukerorganisasjonene (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke), Statens helsetilsyn (fylkeslegene) og Sosial- og helsedepartementet.

Luftambulanseutvalget ledes av Petter Øgar, fylkeslege i Sogn og Fjordane. Akuttutvalget ledes av Daniel Haga, kommunelege 1 i Alta. Begge utvalgenes arbeid skal være avsluttet innen 1. april 1998.

Kontaktperson:
underdirektør Kåre Tønnesen, tlf 22 24 87 16

Lagt inn 8 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen