Historisk arkiv

Lakseavtale Norge-EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.64/97
Dato: 2. juni 1997

Lakseavtale Norge-EU

- Vi har lykkes med det viktigste; å finne en løsning som sikrer bosetting og arbeidsplasser i Kyst-Norge og utviklingsmuligheter for en av våre viktigste eksportnæringer.

Det sier statsminister Thorbjørn Jagland i en kommentar til avtalen mellom EU-kommisjonen og Norge som gjør det klart at det ikke ilegges straffetoll på eksport av norsk laks til EU.

- Vi har stått i mot trusselen om gammeldagse handelssanksjoner og fått gjennomslag for en løsning bygget på dialog og samarbeid. Denne avtalen sikrer en helt annen framtid for næringen enn virkningene av straffetoll.

- Jeg har lagt vekt på at Norge og EU, i tråd med EØS-avtalens intensjoner, kan finne minnelige løsninger når motsetninger oppstår. Jeg er glad for at det lykkes å få medlemslandene og Kommisjonen med på denne linjen. Dette har jeg gitt uttrykk for i et brev til kommisjonenes president Santer i dag, sier statsministeren.

- Jeg vil også trekke fram den nære og konstruktive dialogen mellom myndighetene og næringens organisasjoner. Den har hatt avgjørende betydning for at norske forhandlere kunne finne holdbare løsninger.

Lagt inn 2 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen