Historisk arkiv

Norge leder nordisk samarbeid i 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge leder nordisk samarbeid i 1997

I 1997 er det Norges tur til å lede det nordiske regjeringssamarbeidet og arbeidet i Nordisk Ministerråd. Forrige gang var i 1992. Regjeringen sluttet seg denne uken til statsminister Thorbjørn Jaglands og nordisk samarbeidsminister Grete Knudsens program "Norden 1997".

- Bygging av nye nettverk i Norden og med nærområdene i Russland og de baltiske statene, er stikkordet for det norske formannskapet, sier statsminister Thorbjørn Jagland.

Regjeringen vil videreføre de reformene av det nordiske samarbeidet som ble påbegynt da Norge sist hadde formannskapet. I tillegg til å følge opp samarbeidet med Nordisk Råd vil det norske formannskapet prioritere følgende områder:

  • Europeiske og internasjonale spørsmål, blant annet gjennom utvikling av et system for tidlig varsling av relevante EU/EØS-saker. Det vil også bli tatt konkrete skritt for å videreutvikle nordisk samarbeid om militære fredsoperasjoner.
  • Utviklingen i nærområdene, med særlig vekt på å bygge nye nettverk med politiske myndigheter og det sivile samfunn i Russland og de baltiske statene.
  • Informasjonsteknologi, med særlig vekt på et nærmere samarbeid mellom IT-ansvarlige myndigheter i de nordiske land, og å utvikle felles kunnskapsnettverk.
  • Barn og ungdom, med særlig vekt på å viderutvikle de nordiske utvekslingsordningene, og å utvikle nye utvekslingsordninger med nærområdene.
  • Den frivillige sektor, med særlig vekt på å trekke de frivillige organisasjonene med i samarbeidet med nærområdene.
  • Velferdssamfunnets utfordringer, med vekt på nærmere samråd om utfordringer knyttet til velferdssamfunnets utvikling.

Det vil bli opprettet en hjemmeside på Internet for dette området, der arbeidsprogrammet gjengis: linkdoc032005-990012#dochttp://odin.dep.no/ud/nordisk.

Til red:
kontaktpersoner: ekspedisjonssjef Jonas Gahr Støre, SMK - telefon 22 24 40 29 og ekspedisjonssjef Fridtjov Clemet, UD - telefon 22 24 35 20.

Lagt inn 9 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen