Historisk arkiv

Schengen-avtalen til Stortinget i mars

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.32/97
6. mars 1997

Schengen-avtalen til Stortinget i mars

Regjeringen vil som planlagt legge fram en proposisjon om ratifikasjon av Norges samarbeidsavtale med Schengen-samarbeidet i løpet av mars.

Sp, Kr.F, SV, RV og V har i et brev til statsminister Thorbjørn Jagland anmodet Regjeringen om å utsette framleggelsen til etter EUs traktatkonferanse.

I et brev til partienes parlamentariske ledere skriver statsministeren at Regjeringen mener Norge er tjent med en snarlig ratifikasjon av den avtalen som ble inngått i desember 1996. Han framholder at denne avtalen tar utgangspunkt i dagens organisering av Schengen-samarbeidet, og at den etter Regjeringens syn ivaretar norske og nordiske interesser på en god måte.

Statsministeren skriver at det er uklart om organiseringen av Schengen-samarbeidet vil bli endret som følge av EUs pågående traktatkonferanse.

  • Om medlemslandene beslutter å knytte Schengen-samarbeidet tettere til samarbeidet i EU, vil Norges og Islands samarbeidsavtale måtte vurderes opp mot dette. Regjeringen legger til grunn at vi ikke vil kunne ta endelig stilling til dette før utfallet av traktatkonferansen er kjent og resultatet er ratifisert av EU-landene, skriver statsministeren.
  • Om et slikt resultat nødvendiggjør nye forhandlinger med Norge og Island, er det Regjeringens syn at våre interesser vil være best tjent med at avtalen med dagens Schengen-samarbeid er ratifisert fra norsk side, skriver statsministeren.
Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen