Historisk arkiv

Statsministeren skriver til EU-presidenten om laksetoll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

NR: 45/97
11. april 1997

Statsministeren skriver til EU-presidenten om laksetoll

"Vi har reagert sterkt på beskyldningene om dumping og ... subsidier som den skotske lakseindustrien kom med i august. På alle mulige nivå har vi redegjort for at vi ikke ser noe grunnlag for disse beskyldningene. ... Jeg ville finne det svært beklagelig om EU skulle bestemme seg for å iverksette handelspolitiske tiltak mot en nær politisk og økonomisk partner som Norge".

Det skriver statsminister Thorbjørn Jagland i et brev som idag overleveres Europakommisjonens president, Jacques Santer, i Brussel. Statsministeren viser til at kommisjonen i nærmeste fremtid ventes å vurdere et forslag om antidumping-toll på norsk oppdrettslaks til EU.

"Jeg skriver for å gjøre Dem personlig oppmerksom på en sak som kan føre til svært uheldige komplikasjoner i forholdet mellom Den ueropeiske union og Norge", skriver statsministeren. Han viser til at utenriksminister Bjørn Tore Godal og fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tidligere denne uken drøftet detaljene i saken med EU-kommissærene Hans van den Broek og Sir Leon Brittan.

"EØS-avtalen regulerer de økonomiske forbindelsene mellom Norge og EU, og gjør Norge til en integrert del av det indre marked", skriver statsministeren. "Beskyldninger om ... subsidier bør drøftes i rammen av EØS-avtalen, i samsvar med avtalens prosedyrer for å bilegge uenighet. Vi beklager at denne fremgangsmåten ikke er blitt fulgt", skriver han. "Når det gjelder antidumping-spørsmålet har vi grunnleggende innsigelser mot den metode som er benyttet", skriver Jagland.

Statsministeren skriver til Santer at regjeringen har gjort det klart at Norge er beredt til å bidra aktivt til å finne konstruktive løsninger som kan forbedre situasjonen på det europeiske laksemarkedet. "På kort varsel er vi klare til å sette oss ned for å drøfte en rekke muligheter", heter det.

"Når denne saken kommer på kommisjonens dagsorden, ber jeg Dem innstendig å bidra til en løsning bygget på dialog og samarbeid, snarere enn på handelspolitiske tvangstiltak. Jeg kan love at min regjering er rede til å bidra på samme måte", skriver statsministeren.

Lagt inn 11 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen