Historisk arkiv

Statsminister Thorbjørn Jagland

Appell på Grønland Torg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Grønland Torg, Oslo, 9. september 1997

STATSMINISTER THORBJØRN JAGLAND

Med forbehold om endringer

Appell

Grønland Torg, 9. september 1997

Vi går mot en av de mest spennende og dramatiske valginnspurter på lenge.

Hver stemme vil telle om vi skal kunne beholde en Ap-regjering. Arbeiderpartiet må ha samme eller økt oppslutning som ved forrige stortingsvalg for at det skal være mulig å styre videre med mindretall i Stortinget.

Alle de andre partiene sier de vil ha en ny regjering og en ny kurs. Derfor er det bare ny tillit til Arbeiderpartiet som kan hindre dem i å gjennomføre et regjeringsskifte.

Aldri tidligere har det vært klarere! De som vil ha en Ap-regjering må stemme på Arbeiderpartiet.

Valget handler om Norge skal beholde sitt verdigrunnlag og sitt ansikt utad. Vårt samfunn utfordres av det nye høyre - Fremskrittspartiet - som vil privatisere hele velferden vår og kutte ut nesten all støtte til de Forente Nasjoner. Frp har det gamle Høyre på slep og et Kristelig Folkeparti som er avhengig av deres støtte for å få makt.

Se hva som har skjedd i Oslo. Her har Høyrebyrådet foreslått å legge alle kommunale tjenester ut på anbud - inklusive barneverntjenesten. Så her gjennomføres Frp's program. KrF kan når som helst bidra til at byen får en ny kurs, men partiet velger å utgjøre en støtte til Høyrebyrådet sammen med Frp.

Legge barnevernet ut på det private markedet - og eldreomsorgen: La oss få slutt på dette tullet. La oss hindre at den samme alliansen slipper til på det nasjonale plan.

Jeg har en appell til alle:

La oss vende ryggen til denne skamløse hakkingen på enkeltgrupper som Frp driver hver gang det er valg. Norge skal være et fellesskap som har plass til alle.

La oss vende ryggen til stykkprislapper og privatisering. La oss satse på å forbedre det velferdssystemet vi kjenner.

La oss slå ring om Norges internasjonale engasjement. Det dreier som om vår verdighet som mennesker og vår stolthet som nasjon.

Det nye høyre sier at vi må hjelpe folk hjemme før vi hjelper folk ute. Det er ikke det som er problemstillingen. Vi skal hjelpe folk både hjemme og ute.

Frp sier at likeverd og rettferdighet består i å behandle alle helt likt - og ikke gi noen det de kaller særfordeler. Det vi vet som har likeverdet som en historisk arv, fra Gerhardsen, fra Bratteli, fra alle de som gikk foran oss - det vi vet, er at det er særbehandling som skaper rettferd.

  • Særbehandling som gir rett til mer støtte i Statens Lånekasse dersom du eller dine foreldre har liten inntekt.
  • Særbehandling som gir bostøtte til eldre mennesker med høy husleie og lav pensjon.
  • Særbehandling som gir enslige forsørgere mer i barnetrygd enn det andre familier har.
  • Særbehandling som gir tilskudd til utbedring av boligen for de som blir funksjonshemmede.
  • Særbehandling som gjør at de som har minst betaler mindre for sin barnehageplass enn de som har mye.
  • Særbehandling som gir rett til å lære å lese og skrive på morsmål for barn med et annet språk - slik at de seinere kan ha en sjanse til å lære seg norsk.

Det er dette som skaper rettferd.

Det vet dere i Oslo indre øst. Dette er en flott del av Oslo. Den er mangfoldig. Den har særpreg og den har liv. Men den har også sine problemer å slite med. De er knyttet til boliger og bomiljø, til miljøproblemer som særlig skyldes biltrafikken, til arbeidsledighet og sosiale problemer.

Alt dette er utfordringer som kan møtes og som kan løses. Det er dette vi har lagt opp til gjennom prosjekter som Miljøbyen gamle Oslo og et Handlingsprogram for Oslo indre øst.

Å satse på oppveksten til ungene er den beste investering som finnes. Likeverdige muligheter i barndommen - gir mindre forskjeller og større trygghet, både for den enkelte og for samfunnet. Vi ser at noen av de som har innvandrer-bakgrunn lettere faller ut av skolen enn andre. Derfor satte det forrige byrådet igang med særtiltak som viste seg å hjelpe - bl.a. gratis heldagsskole for alle i de østlige bydelene. Men så fikk byen nytt byråd. I desember ble gratis heldagsskole fjernet av Høyre, Frp, KrF og Venstre. Særbehandlingen, som kunne skape likeverd, forsvant.

Nå sier vi fra statens side at vi vil sette igang et prøveprosjekt i Gamle Oslo - med gratis korttidsbarnehage for alle 5-åringene. Vi vil gi et tilbud om noen timer gratis barnehage - også for de som ellers ikke ville hatt barnehageplass. Vi vil finne ut om større grad av likhet i tilbud gjør skolestart og skolegang lettere. Det vil være en fin måte å lære språk på - ikke gjennom undervisning men gjennom leik og kameratskap. Barnehageprosjektet starter høsten 1998.

Jeg har stor tro på tiltak som bygger bruer mellom barn og ungdom som i utgangspunktet har ulik opprinnelse og lever ulike liv. Det er dette som bygger toleranse og forståelse.

Frp har gitt opp å forsvare sitt eget program. Derfor forsøker Frp å kjøre sitt velkjente valgkampnummer:

Innvandringspolitikken.

Det skjer ved hvert valg. Og like sikkert er det at det ropes om at vi skal ta et oppgjør. Ja, det har jeg gjort alt, fra første dag i valgkampen. Jeg har tatt et oppgjør med Frp's program som vil øke forskjellene og gjøre det umulig å bygge broer. Jeg har snakket om fortsatt å bekjempe arbeidsløsheten og satse på utdanning for unge og voksne. Dette er en bedre medisin mot intoleranse enn et verbalt slagsmål på Carl I. Hagens premisser de siste dagene foran hvert valg.

Vi skal ikke la oss lure igjen. Frp hadde suksess før kommunevalget i Oslo for to år siden - med sin strategi. Det ga oss et byråd jeg tror flertallet av byens befolkning ikke ønsket seg. Det ga oss en høyredreining av hele Oslo. Hvis Høyre vil gi et bidrag til oppgjør med Frp, kan de starte med å ikke la seg presse av Frp i Oslo, ikke la seg presse til alle de usosiale nedskjæringene og privatiseringene.

Det som er viktig nå er at vi tar vare på lave renter og priser og sikrer fortsatt gode tider.

Noen sier at vi har vunnet i Lotto fordi vi har så høye olje/gassinntekter, og at alle oppgaver dermed kan løses så og si over natta.

Men vi må huske hva som skjedde for 10 år siden. Da falt oljeprisene til det halve i løpet av 3 måneder. Og fordi vi hadde bygget opp et forbruk basert på høye oljepriser ble det krise i landet. 200.000 arbeidsledige. Familier, bedrifter og kommuner måtte betale opp til 15 prosent på lånene sine.

Derfor skal Ap være en garanti for en ansvarlig økonomisk politikk. Vi vil ikke tilbake til en situasjon der arbeidsplasser og bedrifter konkurreres ut på grunn av for høye renter og priser.

Tar vi vare på det vi har skapt kan vi unne oss mye. Ap mener vi bør samle oss om fire hovedoppgaver.

Eldre og helse først

Det blir flere og flere eldre som har behov for trygghet og omsorg. Arbeiderpartiets mål er at flest mulig pensjonister skal legge nye gode år til livet sitt.

Derfor har vi ikke bare foreslått, men også fått vedtatt, tidenes største satsing på eldreomsorg. 30 milliarder kroner skal settes inn i eldreomsorgen neste fireårsperiode. Hele kjeden av tilbud skal rustes opp. Fra hjemmehjelp, via hjemmesykepleie, omsorgsboliger og sykehjem. 12.000 nye omsorgsarbeidere trengs i eldreomsorgen for å få dette til.

Regjeringen har fått igjennom store reformer i helsevesenet:

  • Fastlege til alle.
  • Innsatsstyrt finansiering som betyr at sykehusene får mer betalt fra staten jo mer de gjør
  • Pasientene skal få mulighet til å velge behandling på annet sykehus dersom eget fylke ikke kan tilby behandling
  • Bedre organisering av sykehusene. Ullevål sykehus har delt ortopedisk avdeling i to. Den ene avdelingen tar bare ventelistepasienter, uten å bli avbrutt av akutt-tilfellene. Antallet operasjoner har økt fra 350 til 2.150. Det virker når sykehusene gjør slik helseministeren sier, organiserer bedre.

Kunnskapsløft for hele nasjonen

Kunnskap og nye teknologi vil prege framtida. Derfor har Ap satset så sterkt på utdanning for barn og unge.

  • 6 års skolestart med 10 års løp.
  • Rett til 3 eller 4 års videregående utdanning for alle unge.
  • Sterk utbygging av antall plasser i høyere utdanning.

Vi skal satse videre. Vi vil gjøre skolebøkene billigere og bygge flere studentboliger.

Nå kommer turen til de voksne. Utviklingen går så raskt at nesten all teknologi vi har i dag, vil være skiftet ut med ny om 10 år. Da må folk få mulighet til å forstå det nye. Det vil gjøre arbeidsplassene både tryggere og mer interessante.

De andre partiene sier vi ikke har råd til utdanningsreformen. Men de hadde råd til skattelettelser til rederne som nå viser seg å beløpe seg til 1,9 milliarder kroner, og til alt overmål registrerer rederne flere og flere skip i utlandet. De hadde råd til en skattelette tilsvarende en minstepensjon til selvstendige næringsdrivende som tjener en million.

Dette skaper ikke noe nytt. Men kunnskap til flere skaper fremtida vår.

Den nye miljø- og industrinasjonen

Norge er en industri- og energinasjon. Det kommer heldigvis en internasjonal klimaavtale for å redde kloden mot oppvarming. Denne må Norge leve opp til. Vi må kunne kombinere det å være miljønasjon med å være en moderne industri- og energinasjon. Derfor vil vi styrke og konsentrere forskningen om klimaproblemene, for å få fram den best mulige teknologien på alle områder. Vi vil opprette et miljøfond for å hjelpe bedriftene til å ta i bruk denne teknologien.

Vi må satse på fornybar energi, vi må satse på energiøkonomisering. På den måten kan vi fortsatt bygge på vårt fortrinn som energinasjon.

Vi setter statens penger inn i investeringer i næringslivet. Arbeiderpartiet sto i spissen får å bygge opp industrien etter krigen. Nå tar vi ansvar for å bringe næringslivet inn i en ny tid preget av ny teknologi og nye krav fra miljøet i en ny virkelighet.

Ny giv for kultur og idrett

Vi er en nasjon rik på penger, derfor må vi ikke bli fattige på verdier. Idrettsliv, folkeliv og kulturliv skal være like viktig som næringsliv.

Idrett og kultur skapes ikke av en regjering. Det vokser fram av folkets engasjement. Men engasjementet trenger støtte. Det trenger gode arbeids- og vekstvilkår.

Høyre og Frp sier at staten syr puter under armene på folk og hindrer at folk selv tar ansvar. Hvilket samfunn befinner de seg i? Aldri tidligere har barn, ungdom, foreldre og eldre vært så aktive. Stat og kommune støtter opp om det gjennom bevilgningene.

Vi vil øke disse bevilgningene og dermed gjøre et godt samfunn enda rikere på samhold, medmenneskelighet og engasjement.

Vi vil gjøre det lettere å drive frivillige organisasjoner. Lag, korps og klubber skal kunne betale instruktører, ledere og trenere uten å betale arbeidsgiveravgift. De skal kunne tjene mer uten å betale moms. Etter hvert skal all inntekt av statlige spill gå til kultur og idrett, slik at både den profesjonelle og frivillige aktiviteten i Norge får enda bedre vilkår.

Så la meg oppsummere:
Vi skal unne oss mye. Vi har nemlig råd til det. Selv i vårt land er det mange udekte behov. Arbeiderpartiet har hatt regjeringsansvar i 10 år. Den jobben står seg godt. Men vi blir ikke selvtilfredse. Det er mange uløste oppgaver. Det er mye som kan gjøres bedre. Og vi vil hele tiden ha viljen til å tenke nytt, gå nye veier.

Før dette valget sier vi klart i fra: Vi møter det nye århundre på samme måte som vi taklet det gamle: Bygge skritt for skritt.

Fire hovedoppgaver: Eldre og helse først. Et kunnskapsløft for hele Norge. Den nye miljø- og industrinasjonen skal skapes. Ny giv for kultur og idrett.

Alt i tur og orden.

Jeg vil be alle Ap's venner om å stå rake i ryggen

  • Mot det nye Høyre.
  • Nei til et nytt og ukjent velferdssystem.
  • Ja til å forbedre det systemet vi kjenner.

Møt fram på valgdagen for å sikre at arbeidshesten i norsk politikk får mulighet til å sikre fortsatt lave renter og gode tider.

Lagt inn 10 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen