Historisk arkiv

Statsminister Thorbjørn Jagland

Debatt med Carl I. Hagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Thorbjørn Jagland

Med forbehold om endringer

Debatt med Carl I. Hagen

Trondheim, 15. august 1997

Fram til i går har Frp sagt at det ikke er så viktig hvem som sitter i regjering. Hagen prøvde å få folk til å tro at de trygt kunne stemme Frp, men fortsatt få Arbeiderpartiregjering. I går kom avklaringen. Fremskrittspartiet vil danne en borgerlig regjering.

Fremskrittspartiet har selv bekreftet det jeg hele tiden har ment, at et parti ytterst til høyre ikke kan stå på arbeiderbevgelsens side.

Etter dette blir det en klar situasjon og en klar valgkamp. Det er bare økt oppslutning om Arbeiderpartiet som kan sikre fortsatt Arbeiderpartiregjering.

Fremskrittspartiet er blitt en ledende kraft på høyresiden som vil erstatte det solidariske velferdssystemet som er bygget opp gjennom generasjonene med noe nytt og ukjent. Derfor må vi ta Fremskrittspartiets program på alvor. Før kunne du stemme på Fremskrittspartiet for å protestere på noe du ikke likte. Nå stemmer du på å innføre et helt nytt velferdsystem.

Jeg vil begynne med helsepolitikken.

I talen til Frps landsmøte i vår, sa Carl i Hagen: "Det er fullstendig feil når helseministeren hevder at det ikke finnes noe magisk grep eller trylleformel. Våre forslag er trylleformelen som helseministeren etterlyser."

Kan det virkelig være slik at Frp har en trylleformel som ingen andre i noe land har sett?

Trylleformelen for Frp heter stykkpris og privatisering. Private skal drive sykehus og eldreomsorg. Alle skal få et beløp av det offentlige å handle tjenester for, beløpet skal dekke en minimumsstandard. Carl I Hagen har selv beskrevet stykk-pris-systemet ved å sammenligne det med en klesbutikk. Den handlelappen du får fra det offentlige tar du så med deg ut i sykehjem- og sykesengs-markedet, slik du går inn i en klesbutikk og velger mellom forskjellige varer.

Dersom du har råd legger du sjølsagt til litt fra egen lommebok - slik at du kan kjøpe deg fram dersom det er mangel på tilbud. Har du råd kan du også kjøpe deg det aller beste på markedet.

For det som kjennetegner en klesbutikk er jo at man kjøper det man har råd til. Har du lite penger kan du ikke tillate deg å gå i butikker som selger kvalitetetsvarer - du må vente på sommersalget - eller kjøpe noe billigere.

Vi får et todelt helsevesen, et skille mellom fattig og rik.
Og markedet vil ikke sikre at det finnes tilbud over alt. Det vil heller ikke sørge for at det sendes leger til Værøy i Lofoten, til Hammerfest, til Osen på Trøndelagskysten eller til Grue i Hedmark. Legene vil selvfølgelig slå seg ned der muligheten til fortjeneste er størst! Det kan bli langt å reise for eldre og syke!

Er det dette Frp mener med å være de eldre og sykes talsmann? Dere sier at dere går inn for pasientstyring. Nei - dette er oppskriften på pengestyring.

Vi må gjøre mange ting bedre. Vi har fått igjennom store reformer ivårt helsevesen. Alle nordmenn skal få fastlege. Det skal bli innsatsstyrt finansiering og pasientene skal kunne velge behandling et annet sted dersom eget fylke ikke har tilbud.

Bare siden 1992 har antall behandlinger ved våre sykehus og gjennom polikliniske konsultasjoner økt med nesten 600.000. Vi skal gjøre enda mer. Operasjoner av ventelistepasienter økte fra 350 til 2150 i året da Ullevål delte sin ortopediske avdeling i to, meldte Aftenposten i går. Det virker når man gjør det helseministeren sier, organisere bedre.

Men trylleformel? Som skal løse alle problemer når det hver dag kommer nye behandlingsmetoder og ny teknologi som skaper nye tilbud og derfor nye køer, nei det finnes ikke.

Trylle er å lure folk, politikk er å jobbe hardt for å løse problemene.

Frp innrømmer at deres system fører til en økning i trygdeavgiftene. Dette er penger folk vil være villige til å betale når de vet hva det går til, sa Hagen for noen dager siden. Din tidligere medarbeider i Frp, Jan Arild Snoen, har regnet ut at det blir omtrent 30.000 kr. ekstra å betale for hver av oss. Jeg tror ikke villigheten er så stor blant vanlige folk når de ser hvor blodig urettferdig Frps skattepolitikk ellers er. Frp vil fjerne formueskatt, arveavgift, eiendomsskatt og boligskatt og all inntektsskatt til staten. Tilsammen taper staten minst 85 milliarder kr. på dette.

Da er det ikke så rart om det må trås til med noen nye avgifter for å spe på statskassa. Derfor står det i Frp's program at det skal innføres nye avgifter på forbruk - dvs. høyere pris på brød, melk og alt det andre du kjøper i butikken.

Frp's helsepolitikk vil altså påføre vanlige lønnsmottakere en stor økning i folketrygdpremie. Samtidig skal de betale mye mer i skatt på vanlig forbruk for å fjerne all inntektsskatt og formueskatt slik at de rike får store skattelettelser.

Er det dette som er å være talsmann for vanlige folk? Eller er det kanskje kuttene Frp foreslår i sykelønnsordningen? Hva vil dere si til en kvinne som jobber i fiskeindustrien. Hun har lav lønn og hardt arbeid. Sykefraværet er stort. Frp's forslag til endringer i sykelønnsordningen vil koste henne 7.000 kroner. Jeg husker faren min. Han jobbet som sveiser i industrien. De som jobbet på akkord og timelønn hadde ingen sykelønnsordning, mens folk i ledende stillinger og med fast lønn hadde det. Så fikk vi en sykelønnsordning som gjorde at også arbeidsfolk fikk råd til å være syke. Nå vil Frp tilbake til gamle tider.

Frp foreslår hvert år å fjerne tilskuddet til tidlig pensjon. Det er denne ordningen som gjør at sliterne kan slutte i arbeidslivet før de fyller 67 år? Sliterne unner dere ikke dette.

Hvem er Frp egentlig talsmann for?

Det er en ting til Frp elsker å gjøre seg til talsmann for. Nemlig folkeskikk. Jeg har alltid lært at god folkeskikk, det er at du ikke slår de som er mindre enn deg.

Men hvem gjør dette? Konskvent - hvert annet år, foran hvert valg?

Husker dere hvordan "lettsindige og uansvarlige enslige mødre" fikk gjennomgå? Hvordan finnmarkinger ble framstilt som bortskjemte barn. Hvordan såkalte fremmedkulturelle flyktninger angripes som en trussel mot oss andre? I år er det samene som får gjennomgå.

Det er mulig Frp mener dette er god folkeskikk. Det minner mer om det som noen ganger foregår i en skolegård - der man finner en eller flere hakkekyllinger som får gjennomgå. Det er en måte å tøffe seg på, en måte å vinne anerkjennelse på. Men det kan ødelegge de det går ut over. Det skaper motsetninger og ondt blod - og det er lite egnet til å bygge framtida på.

Hvem er Frp talsmann for da? "Trygghet for enkeltmennesket" er slagordet til Frp. Med en liten justering tror jeg vi finner svaret: Trygghet for enkelte mennesker. Enkelte. Noen få utvalgte - de som har mest og klarer seg best - uansett. De som har råd til å kjøpe seg best velferd. De som blir enda rikere av Frp's skatteforslag. Alle disse har en trofast talsmann i Frp. Alle andre har en sjarmerende og flink folkeforfører som seiler under falskt flagg.

Jeg ser godt at dagens velferdsstat har feil og mangler. Men vi skal samtidig huske på at dersom vi ser oss om i verden - er Norge ett av de tryggeste og beste land å bo i. Vi skal gjøre velferden vår bedre, men vi trenger ikke et helt nytt system.

Eldreomsorgen trenger mer penger. Derfor har Regjeringen foreslått og fått vedtatt tidenes største satsing på eldreomsorg: 30 milliarder kroner i neste periode. Foran valget i 1993 lovte vi å bekjempe arbeidsledigheten. Det holdt vi. Nå lover vi å løfte eldreomsorgen. Det skal vi holde.

Det samme skal skje med helsevesenet.

Og vi skal forsette satsingen på utdanning. Frp snakker nesten aldri om utdanning. Utdanning har løftet småkårsfolket opp. Alle land satser på kunnskap fordi det er dette som skaper framtida. Men også her snakker Frp om sjekker til den enkelte slik at alle kan kjøpe seg en plass i skolen. Det vi trenger er skoleplasser, studiefinansiering, etterutdanning for voksne. Dette må det offentlige sørge for. Ingen private firmaer klarer å skaffe dette.

I Storbritannia sa arbeiderpartipolitikeren Tony Blair på spørsmål om hvordan han ville avskaffe arbeidsledigheten - at han ville satse på tre ting: Utdanning, utdanning, utdanning. Jeg vil legge til tre ting: Rettferdig fordeling, rettferdig fordeling, rettferdig fordeling - av kunnskap. Dette er veien til velferd og arbeid for alle.

Frp har ingen vei til framtida. Dere har bare trylleri - og hakkingen på enkeltgrupper. Dette kan ikke lede Norge inn i et nytt årtusen.

Hagen sier at våre angrep på Frp's program er røverhistorier.

Jeg skal fortelle en røverhistorie. I talen til landsmøtet i Frp i år trakk Carl I. Hagen fram Lakewood i USA som sin idealkommune. Den har 8 ansatte sa Hagen. Drammen kommune er på størrelse med Lakewood. Der bør de også klare seg med 8 ansatte mente Hagen.

Jeg tenkte da jeg hørte dette: Hvordan er det mulig?

Jeg undersøkte og fant ut at Lakewood ikke har 8 ansatte. Den har 171. Lakewood har ikke ansvar for eldreomsorg, skole og helsevesen, slik de har i Drammen. Ansvaret for dette ligger på et annet offentlig nivå.

I Lakewood bor det stort sett bare rike mennesker. Frp prøver å innføre et system for hele Norge som fungerer i en meget rik forstad til Los Angeles.Drammen kommune kan ikke drives med 8 ansatte, slik du hevder Carl I. Hagen. Da er det tryggheten, varmen og menneskeligheten som taper.

Og en ting til: I Lakewood finnes det ingen minstepensjonister, fordi det ikke er noe som heter minstepensjon.

Det drives en enorm svartmaling av situasjonen i Norge. Våre naboland misunner oss den lave ledigheten. Vi rangeres blant verdens beste land å leve i. Vi scorer enda bedre på rankinglisten over økonomi enn Drillos gjør på fotball. Likevel forteller Lahnstein, Lundteigen, Pettersen, Bondevik og Hagen at alt er forferdelig. Hver enkelt må spørre seg selv om vi egentlig lever i et fryktelig land. Om alt blir verre. Eller om vi år for år får det litt bedre.

Selvsagt kan og skal mye bli bedre. Men det kan det bare bli hvis vi tar en ting om gangen og bruker kreftene på å jobbe i stedet for å klage.

For fire år siden bestemte vi oss for at vi skulle få ned ledigheten, og vi skulle få orden på økonomien slik at folk kunne få mer i lønn uten at alt ble borte i økte priser og høye renter.

Nå tar vi fatt på en ny oppgave, nemlig å gjøre historiske løft for eldre og syke. Når det er sikret, skal vi ta nye løft på utdanning både for ungdom og voksne. Dette skal vi gjøre samtidig som vi tar vare på en sunn økonomi med lave priser og renter.
Slik må en regjering jobbe.

Å regjere er ikke en konkurranse i å bli populær. Å regjere er å gjøre de riktige valgene og ta ansvar for å gjennomføre dem.

Norge trenger arbeidshesten i norsk politikk. Arbeiderpartiet.

Lagt inn 27 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen