Historisk arkiv

Statsminister Thorbjørn Jagland

Melding om regjeringen Jaglands avskjedssøknad 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Thorbjørn Jagland

Stortinget, 13. oktober 1997

Statsministerens meddelelse

Etter at regjeringen Syse gikk av i november 1990 tok Det norske Arbeiderparti ansvar og dannet regjering. Et flertall i Stortinget støttet en slik løsning. Denne situasjon ble ikke endret ved valget i 1993 fordi Senterpartiet mente at Arbeiderparti-regjeringen burde fortsette.

Denne våren har vi opplevd at det parlamentariske grunnlaget for mindretalls-regjeringen er blitt klart svekket. Ved behandlingen av langtidsprogrammet mente alle de andre partiene i Stortinget at den politiske kursen måtte legges om. Senterpartiet var med å forme et nytt regjeringsalternativ sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Det borgerlige flertallet vedtok flere skatteforslag som strider mot Arbeiderpartiets solidaritetspolitikk og de etablerte et vedvarende press for økte utgifter i en tid da det er nødvendig å stramme inn for å verne arbeidsplassene mot ny pris- og kostnadsvekst.

Valgresultatet ved høstens stortingsvalg har ikke gitt regjeringen – utgått fra Arbeiderpartiet – et styrket politisk og parlamentarisk grunnlag. Det er da naturlig at de partier som i valgkampen gikk inn for at Arbeiderpartiet burde få avløsning og at den politiske kurs burde legges om, tar konsekvensen av dette og undersøker om de kan danne en ny regjering. Jeg vil på denne bakgrunn – i ekstraordinært statsråd i dag – legge fram søknad om avskjed for Regjeringen.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen