Historisk arkiv

Statsminister Thorbjørn Jagland

Middagstale til Ungarns statsminister Gyula Horn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 18. februar 1997

Statsminister Thorbjørn Jagland

Med forbehold om endringer

Tale i anledning offisielt besøk av Ungarns statsminister Gyula Horn

Oslo, 18. februar 1997

Statsminister Horn og fru Horn
Eksellenser,
Mine damer og herrer,
Mange bilder fra det fredelige revolusjonsåret 1989 vil aldri bli glemt. Selve symbolet for Europas politiske omforming er bildet av folkemengden som hakker ned Berlin-muren. Men det må ikke få oss til å glemme at det var andre begivenheter som gjorde dette bildet mulig.

Jeg husker fremdeles bildet av Dem, herr statsminister, da De klippet over piggtrådgjerdet ved grensen til Østerrike. Det var en historisk begivenhet som utløste store forandringer. Øst-tyske borgere som ville vestover fikk reise fritt. Murer, piggtråd og politiske jerntepper brøt sammen og Europa ble forandret.

I dag har vi den store gleden av å mota Dem som statsminister for det demokratiske Ungarn - et Ungarn som igjen tar sin plass som åpen og utadvendt kulturnasjon i sentrum av Europa. Jeg ønsker Dem, Deres kone og Deres delegasjon hjertelig velkommen til Norge.

Deres besøk har et framtidsperspektiv. Norge og Ungarn nærmer seg et nytt århundre som partnere i europeisk samarbeid. Men det første statsministerbesøk fra demokratiske Ungarn gir også anledning til å se tilbake.

1989 ble selve vannskliiet i europeisk etterkrigshistorie. Men når den historien skal skrives som en helhet, kommer vi ikke utenom de begivenhetene som bygget opp mot at friheten endelig kunne nå ut til hele Europa.

Ungarns frihetsforsøk i 1956 var en slik begivenhet. I årene som fulgte trodde mange at oktober 1956 skulle forbli en avbrutt frihetskamp. Men slik ble det ikke. Oktober 1956 vil bli stående som en av opptaktene til det europeiske gjennombruddet i 1989.

Begivenhetene i Ungarn for 41 år siden rystet en generasjon nordmenn og ga Ungarn en helt spesiell plass i norske hjerter. Ungarske flyktninger søkte mot Norge og ble tatt vel i mot. Det la grunnlaget for at båndene mellom våre land i dag har vokst seg så sterke. Dette kom til uttrykk ved Hans Majestet Kongens nærvær ved den ungarske ambassades minnehøytidelighet i Universitetets aula i oktober i fjor.

I våre samtaler i dag har vi kunnet konstatere at de bilaterale forbindelsene utvikler seg positivt. Folk reiser begge veier. De politiske kontaktene dekker et bredt felt. Norske turister oppdager Ungarn. Unge nordmenn oppdager Ungarn - i dag studerer mer enn 250 norske studenter ved ungarske universiteter.

Og norske bedrifter oppdager Ungarn som et viktig utgangspunkt for handel i hele den sentral-europeiske regionen. Norsk Hydro arbeider med store prosjekter. Om dette flaggskipet i norsk industri lykkes med sine planer, vil det ha en viktig signaleffekt til andre norske bedrifter.

Gjoennom århundredene har Ungarn og Norge hver på sin kant i Europa erfart konsekvensene av europeisk stormaktspill. Ungarns skjebne engasjerte den unge norske dikteren Henrik Ibsen i 1840-årene. Som tyve-åring lot han seg inspirere av Ungarns tapte frihet til å skrive et dikt der han så fram til at "Tyranniets Grundpillarer" ville bli fjernet.

Det skulle gå nesten 150 år før Ibsens visjon ble virkelighet i Europa. I dag er Norge og Ungarn partnere. Sammen vil vi delta i utviklingen av et europeisk samarbeid som kan sikre fred, samarbeid, velferd og miljø for kommende generasjoner.

Ungarn skal styrke sitt demokrati og sitt velferdssamfunn. Norge er rede til å dele våre erfaringer. Vi setter pris på den interesse De viser, herr Statsminister, for å bygge ut kontakten med brede deler av det norske samfunn, noe Deres program under besøket i Norge har vist.

I Europa har Ungarn alt tatt ansvar. Landet framsto som en diplomatisk drivkraft under det ungarske formannskapet i OSSE. Den ungarske regjering har aktivt bidratt til å forbedre samarbeidet med sine naboland. Avtalen med Romania om bedrede naboskapsforbindelser er et bidrag til europeisk sikkerhet. Ungarns Europa-avtale med EU og deltakelsen i NATOs Partnerskap for fred viser at Ungarn ønsker en plass i første linje i europeisk samarbeid, med mål om full deltakelse i både EU og NATO.

I dag må vi samle kreftene om å møte de nye sikkerhetsutfordringene. Det finnes ikke lenger noe enkelt fiendebilde. I dag kommer utfordringen fra nye hold; fra etniske konflikter, humanitære katastrofer, flyktningebølger, regionale konflikter og spredning av masseødeleggelsevåpen.

Vi må tilpasse europeisk samarbeid til å håndtere disse oppgavene. Utfordringen går til hele bredden av våre organisasjoner, OSSE, NATO, Europarådet og EU.

Det nye NATO har en viktig rolle å spille, gjennom et utbygget samarbeid med Russland, gjennom videreutvikling av Partnerskap for fred og gjennom opptak av nye medlemmer. Et utvidet NATO og tettere samarbeid mellom NATO og Russland vil bringe stabilitet til hele Europa.

Senere i år vil NATO åpne for forhandlinger med ett eller flere søkerland. Norge støtter denne utvidelsen og legger vekt på at NATO også i framtiden skal forbli åpen for nye medlemmer. . NATO stiller krav til nye medlemmer; om demokrati, markedsøkonomi, demokratisk kontroll over væpnede stryker, og bileggelse av regionale konflikter. På denne måten har utsikten til medlemskap allerede bidratt til helt viktige reformer i søkerlandene. Ungarn er i så måte et godt eksempel til etterfølgelse.

Herr Statsminister,

Deres besøk til Norge innleder en ny epoke i norsk-ungarske forbindelser. På 90-tallet har vi erfart et bredt sammenfall mellom norske og ungarske synspunkter i europeisk politikk. På vegne av Den norske regjering ser jeg fram til å videreutvikle forbindelsene og samarbeidet til det beste for våre folk og for Europas framtid.

Jeg vil be alle om å være med på å utbringe en skål for Ungarns statsminister og fru Horn og det ungarske folk.

Lagt inn 25 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen