Historisk arkiv

Arbeidstakerrettigheter må diskuteres i WTO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.160/96
9. desember 1996

Arbeidstakerrettigheter må diskuteres i WTO

I sin innledning på Verdens handelsorganisasjons (WTO) ministermøte i Singapore fremhevet bistandsminister Kari Nordheim-Larsen betydningen av at spørsmålet om handel og grunnleggende arbeidstandarder blir diskutert i organisasjonen. Erfaring viser at det er en positiv sammenheng mellom bedrede arbeidsstandarder og handel.

Norge har engasjert seg sterkt i temaet som gjelder spørsmål om barnearbeid og adgangen til å drive fagforeningsarbeid. Saken er den mest omdiskuterte på konferansen. Flere utviklingsland er redd for at industrilandene vil bruke manglende arbeidsstandarder som påskudd for proteksjonistiske tiltak. Ved å ta saken opp i WTO, ønsker Norge å få til en åpen og gjensidig dialog som både utviklingsland og industriland kan se seg tjent med. Målsettingen er å fremme gjennomføringen av grunnleggende arbeidstakerrettigheter og samtidig unngå bruk av handelspolitiske straffetiltak.

Nordheim-Larsen viste til at handel gjennomgående har spilt en positiv rolle for landenes økonomiske utvikling. For å oppnå målet om en bærekraftig utvikling, må man se handels- og miljøpolitikken i sammenheng.

I talen viste Nordheim-Larsen til behovet for å avslutte forhandlingene innen tjenestesektoren, for næringer som skipsfart, telekommunikasjon og finansielle tjenester. Arbeidet med å liberalisere handelen med informasjonsteknologiprodukter ble hilst velkommen. Norge ser det slik at også nye temaer som investeringer og konkurransepolitikk bør settes på WTOs dagsorden.

Bistandsministeren tok spesielt opp spørsmålet om hensynet til de minst utviklede land (MUL). Hun understreket betydningen av at de ble satt i stand til å nyte godt av WTO-avtalen. MUL-landenes marginalisering i verdenshandelen må snus. MUL-landene må få bedre markedsadgang og gis hjelp til å gjennomføre WTO-avtalen.

WTOs første ministerkonferanse pågår i Singapore fra 9.- 13. desember. Ministerkonferansen drøfter gjennomføringen av WTO-avtalen, avslutningen av pågående tjenesteforhandlinger, samt håndteringen av nye handelspolitiske temaer. Bistandsminister Nordheim-Larsen leder den norske delegasjonen. I tillegg til representanter fra Utenriksdepartementet, Næringsdepartementet og Landbruksdepartementet, deltar også LO, NHO og Forum for utvikling og miljø i delegasjonen.

Lagt inn 9 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen