Historisk arkiv

Norge og Costa Rica undertegner avtale for å redusere globale klimagassutslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.136/96
31. oktober 1996

Norge og Costa Rica undertegner avtale for å redusere globale klimagassutslipp

Norge og Costa Rica undertegnet 29. oktober en bilateral prosjektavtale for å redusere globale klimagassutslipp. Dette er den første bilaterale prosjektavtalen om felles gjennomføring av klimatiltak ("Activities Implemented Jointly (AIJ)") som Norge inngår. Avtalen er den første av sitt slag i verden, og inneholder flere unike elementer:

  • Det norske bidraget er totalt på ca. 13 millioner kroner. Av dette blir ca. 11 millioner kroner dekket fra klimafondet på UDs budsjett, og ca. 2 millioner kroner fra en sammenslutning av de norske bedriftene Kværner Energy, ABB Kraft og Eeg-Henriksen Anlegg. Norsk næringsliv deltar dermed for første gang i finansieringen av et AIJ-prosjekt.
  • Gjennom den norske finansieringen får Costa Rica anledning til å gjennomføre tiltak i et område nord for San José som de hittil ikke har hatt råd til å prioritere. Gjennom å inngå avtaler med små og mellomstore landeiere i området sikres redusert avskogning og tilplanting av tidligere avskogede områder. Dette gir flere fordeler for Costa Rica: Avkastningen ved landanvendelsen for landeierne øker (områdene nyttes i dag til ekstensiv kvegdrift som har meget dårlig avkastning), redusert erosjon og avrenning til en av San Josés hovedelver som bl.a. gir større effektivitiet i flere vannkraftverk som er etablert i elva, bedre og sikrere vannforsyning til befolkningen i området, samt bevaring av biologisk mangfold (området er en buffersone for en av Costa Ricas største nasjonalparker).
  • Koplingen til Klimakonvensjonen framkommer ved at Costa Rica kan tilby investorland å "kjøpe" reduserte klimagassutslipp eller binding av karbon som oppstår ved skogtiltak i Costa Rica. I en fullt operativ AIJ-fase under Klimakonvensjonen ville de oppnådde klimagassreduksjonene kunne godskrives det norske klimagass-regnskapet. I den nåværende fasen av Klimakonvensjonen er dette ikke tillatt, og det vil følgelig heller ikke bli krevd reduksjoner i norsk klimaregnskap for dette prøveprosjektet.

Prosjektet er en del av den prøveperioden for AIJ som er etablert under FNs klimakonvensjon. Det kan derfor være et interessant eksempel i de pågående klimaforhandlingene på hvordan man ved å ta i bruk nye, kostnadseffektive samarbeidsformer kan oppnå klimafordeler samtidig som man bidrar til utviklingsfremmende tiltak i u-land.

Lagt inn 31 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen