Historisk arkiv

Norge undertegner Schengen-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 162/96
13. desember

Norge undertegner Schengen-avtalen

Det ble i Statsråd idag besluttet å undertegne en samarbeidsavtale mellom Norge, Island og Schengen-landene. Avtalen innebærer at Norge kommer til å delta i Schengen-samarbeidet sammen med de øvrige nordiske land.

Schengen-samarbeidet innebærer avskaffelse av personkontrollen ved de indre Schengen-grenser, samordning og styrking av kontrollen ved Schengen-landenes yttergrenser, styrket politisamarbeid, samarbeid om visum og konsulære saker, et felles informasjonssystem til bruk for politi og grensekontroll, og utlevering av forbrytere.

Norsk deltakelse i Schengen-samarbeidet er en naturlig videreutvikling av EØS-avtalens regler om fri bevegelighet for personer. Samarbeidsavtalen vil også medføre en intensivering av kampen mot alvorlig og grenseoverskridende kriminalitet, og deltakelse i et styrket politisamarbeid i Europa. Det nordiske pass- og reisefrihetssamarbeidet opprettholdes.

Alle de nordiske landene har fra 1. mai 1996 vært observatører i Schengen-samarbeidet. Det er lagt opp til felles undertegning av samarbeidsavtalen mellom Schengen-landene og Norge og Island 19. desember i tilknytning til Schengens ministermøte i Luxemburg. Danmarks, Finlands og Sveriges avtaler om tiltredelse til Schengen-samarbeidet vil samtidig bli undertegnet.

Utenriksdepartementet, 13. desember 1996

Lagt inn 13 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen