Historisk arkiv

Norge uttrykker bekymring for menneskerettighets- og demokratiutviklingen i Etiopia.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 161/96
Dato: 10. desember 1996

Norge uttrykker bekymring for menneskerettighets-og demokratiutviklingen i Etiopia. "Vi ønsker en konstruktiv dialog med etiopiske myndigheter og er beredt til å bidra med betydelige bistandsmidler til tiltak for demokrati og menneskerettigheter", uttaler statssekretær Frode Forfang i Utenriksdepartementet.

På et møte i Verdensbankens regi i Addis Abeba i dag mellom et stort antall giverland og Etiopias regjering framholdt den norske delegasjonen at man fra norsk side ser med bekymring på den senere tids rapporter fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner om nye brudd på menneskerettighetene i Etiopia. Det har vært rapportert om tildels alvorlige overgrep fra myndighetenes side mot enkeltpersoner og diskriminering av opposisjonspartiene, fagforeninger og presse. Utviklingen følges nøye av internasjonale organisasjoner og giverlandene.

"Vi har valgt å påpeke overfor Etiopia at regjeringen har et stort ansvar i å trekke opposisjonen med og sikre at den gis vilkår for å organisere seg fram mot de neste valgene i Etiopia i år 2000. Vi frykter konsekvensene av en polarisering der opposisjonen igjen tyr til væpnet kamp for å fremme sin politikk" uttaler statssekretær Frode Forfang i Utenriksdepartementet.

Under dagens møte la derfor Norge i sitt hovedinnlegg vekt på Etiopias forpliktelser i medhold av de universelt aksepterte standarder om organisasjons-og forsamlingsfrihet, samt tale-og pressefrihet.

Norge har støttet et bredt spekter av tiltak innen demokrati-og menneskerettighetsfeltet i Etiopia og holder en løpende dialog med etiopiske myndigheter om disse spørsmål. "Vi vil fortsette den tette dialogen med etiopiske myndigheter og håper å kunne bidra til en positiv utvikling i Etiopia" avslutter Forfang.

Lagt inn 11 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen