Historisk arkiv

WTOs ministerkonferanse i Singapore en suksess, sier bistandsminister Nordheim-Larsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 163/96
13. desember

WTOs ministerkonferanse i Singapore en suksess, sier bistandsminister Nordheim-Larsen

- Resultatet av den første ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) må betegnes som en suksess og viser bred oppslutning om WTOs rolle som ramme for internasjonalt samarbeid på handelsområdet. Dette sier bistandsminister Kari Nordheim-Larsen i en oppsummering ved avslutningen av konferansen i dag. Hun fremhever spesielt avtalen om avviklingen av all toll innen år 2000 på informasjonsteknologi-produkter (IT), og handlingsplanen for å bedre eksportmulighetene for de minst utviklede land. I tillegg ble det tatt et lite, men positivt skritt i retning av større forståelse for sammenhengen mellom handel og arbeidsstandarder.

Det ble også registrert fremskritt i forhandlinger om liberalisering av tjenestesektorer som telekommunikasjoner og finansielle tjenester. Ministrene vedtok også å sette i gang arbeid om nye tema som forholdet mellom handel og investeringer, konkurransepolitikk, og offentlig innkjøpspraksis.

Ministrene forpliktet seg for første gang i en WTO-sammenheng til å fremme internasjonalt anerkjente arbeidsstandarder, og støttet ILOs arbeid på dette feltet. Spørsmålet var meget omstridt på konferansen. - Selv om sluttresultatet på dette punktet er mindre konkret enn det vi hadde tatt til orde for, mener jeg at utfallet er et lite, men positivt skritt i riktig retning, sier Nordheim-Larsen.

Enigheten om avvikling av all toll på IT-produkter inkluderer land som står for over 80% av verdenshandelen med disse produktene. For Norges del gjelder det produkter med en årlig eksportverdi på 5-6 milliarder kroner.

Utenriksdepartementet, 13. desember 1996.

Lagt inn 13 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen