Historisk arkiv

- Kjemivåpenkonvensjonen viktig gjennombrudd i nedrustningsarbeidet, sa statssekretær Siri Bjerke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 65/97
7. mai 1997

- Kjemivåpenkonvensjonen viktig gjennombrudd i nedrustningsarbeidet, sa statssekretær Siri Bjerke

  • Kjemivåpenkonvensjonen er et viktig gjennombrudd i arbeidet med global nedrustning. Den forbyr en hel kategori masseødeleggelsesvåpen og vil være av stor betydning for å hindre spredning av slike våpen til områder preget av ustabilitet og politisk spenning.
  • Dette er en av de største utfordringer vi står overfor, sa statssekretær Siri Bjerke i det norske hovedinnlegget i dag i Haag, på den første Konferansen mellom partene i den nyopprettede Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Hun understreket betydningen av den amerikanske beslutningen om å ratifisere konvensjonen og uttrykte håp om at også Russland vil ratifisere snarest.

Kjemivåpenkonvensjonen innebærer en forpliktelse til ikke å utvikle, produsere, lagre, bruke eller overføre kjemiske våpen. Man forplikter seg også til å ødelegge egne kjemiske våpen og våpen etterlatt på andre lands territorium. Kontrolltiltakene er svært omfattende.

Statssekretær Siri Bjerke fremholdt at ødeleggelse av store mengder kjemiske våpen på en sikker og miljømessig forsvarlig måte, vil være en viktig internasjonal oppgave. I den forbindelse viste hun til Regjeringens handlingsplan som et sentralt virkemiddel for økt internasjonalt samarbeid om de miljømessige sidene ved nedrustningsprosessen.

Statssekretær Bjerke minnet også om at Norge har engasjert seg sterkt i forhandlingene om konvensjonen og våren 1995 var formann for kommisjonen som forbereder gjennomføringen.

Etter at konvensjonen var klar for undertegning i januar 1993, har i alt 165 stater undertegnet. Nesten 90 av disse har nå ratifisert konvensjonen som trådte i kraft 29. april. Norge ratifiserte konvensjonen 7. april 1994 og er kandidat til det utøvende organ, Eksekutivrådet, i OPCW det første året. Norges ambassadør i Haag, Bjørn Barth, vil være vår faste representant til OPCW.

Utenriksdepartementet, 7. mai 1997

Lagt inn 7 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen