Historisk arkiv

Europarådsavtale om håndtering av og handel med narkotika til sjøs.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 108/97
18. juli 1997

Europarådsavtale om håndtering av og handel med narkotika til sjøs.

Regjeringen har i dag vedtatt å ratifisere europarådsavtalen av 31. januar 1995 om ulovlig håndtering av og handel med narkotika og psykotrope stoffer til sjøs, etter at Stortinget 10. juni vedtok lov om gjennomføring av europarådsavtalen og lov om samtykke til ratifikasjon.

Norge undertegnet avtalen 21. desember 1995 med forbehold om ratifikasjon. Foruten Norge har Storbritannia, Hellas, Italia og Sverige undertegnet avtalen. Ingen andre stater har så langt ratifisert avtalen. For at avtalen skal tre i kraft kreves det at tre stater har tiltrådt avtalen.

Avtalen utfyller art. 17 i FN-konvensjonen av 20. desember 1988 om ulovlig håndtering av og handel med narkotika og psykotrope stoffer, som Norge ratifiserte 14. november 1994. Norge er derfor allerede bundet til hovedprinsippene for internasjonalt samarbeide på dette området. Europarådsavtalen tar sikte på å gjøre art. 17 i FN-konvensjonen effektiv på europeisk nivå.

Avtalen gjelder adgangen til å borde egne og andre lands fartøyer utenfor noen parts territorial- farvann, ved mistanke om narkotikatrafikk.

Det er et grunnprinsipp i avtalen at partene skal samarbeide i størst mulig utstrekning for å bekjempe narkotikatrafikk til sjøs.

Lagt inn 18 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen